Nagyvilág

2011.05.24. 21:51

Izlandon már hétfő este megindul a légiközlekedés - Európa készülhet

<p>Az izlandi légiközlekedési hatóság közlése szerint már hétfő este megnyitják a szigetország négy nemzetközi repülőterét, közte az Izland fő repülőterének számító Keflavikot.</p>


Vulkáni hamu: 85 utas csak holnap indulhat Dániából Magyarországra
fuggetlen | 2011.05.24 21:23


A vulkáni hamu miatt Göteborg helyett Koppenhágában landolt a Malév egyik esti járata.


Ötszáz járatot töröltek kedden Európában a vulkáni hamu miatt
fuggetlen | 2011.05.24 17:48

Mintegy 500 légi járatot töröltek kedden az izlandi vulkánkitöréssel a levegőbe került hamufelhő miatt - közölte az európai légi közlekedést felügyelő szervezet, az Eurocontrol, hozzátéve, hogy ez a 29 ezer járatnak alig két százalékát jelenti.

Lassan Hollandia fölé ér az izlandi hamu
fuggetlen | 2011.05.24 14:53

Hamarosan a holland légtér északnyugati részébe ér az izlandi Grímsvötn tűzhányó hamuja, ám várhatóan nem érinti majd komolyan a légi forgalmat - közölte kedden az ország légi irányítási központja.


Itthon nem okoz problémát a hamufelhő - egyelőre

 fuggetlen | 2011.05.24 11:20 | Eddig nem töröltek budapesti repülőjáratokat, de az izlandi vulkán hamufelhője már elérte Skandinávia egyes területeit, Írországot és Skóciát. Részletek>>>

 

Budapest Airport: nem kavart be az izlandi vulkán

 mon.hu | 2011.05.24 11:19 | A szombaton bekövetkezett izlandi vulkánkitörés ellenére zavartalan a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér forgalma és egyelőre az európai légtérben sem kell korlátozásokra számítani. Részletek>>>

 


A széllel dél felé terjed az izlandi vulkáni hamu, 252 járatot töröltek

 

A széllel dél felé terjed az izlandi vulkáni hamu, 252 járatot töröltek

fuggetlen | 2011.05.24 11:18
252 európai repülőgép-járatot töröltek a szombati izlandi Grímsvötn vulkánkitörés miatt, a széllel a hamu ugyanis Skócia, Észak-Írország és a Skandináv-félsziget felé terjed tovább. Részletek>>>

 



Videó: Káprázatos felvételek az izlandi vulkánról!

Videó: Káprázatos felvételek az izlandi vulkánról!

mon | 2011.05.24 10:16
Izland - Csodálatos légi felvételeket készítettek a működésbe lépett izlandi Grímsvötn tűzhányóról! Részletek>>>

 


Az izlandi légiközlekedési hatóság közlése szerint már hétfő este megnyitják a szigetország négy nemzetközi repülőterét, közte az Izland fő repülőterének számító Keflavikot.

Az izlandi légtér egy része azonban továbbra is zárva marad az izlandi vulkán kitörése miatt. A hamufelhő szakértők közlése szerint már hétfő este elérheti Nagy-Britanniát és Írországot. Az írországi látogatáson lévő Barack Obama amerikai elnök emiatt hamarabb, már hétfőn továbbutazik Nagy-Britanniába.

A Keflavik repülőtér közép-európai idő szerint este nyolc órától fogad gépeket - mondta el az izlandi légiközlekedési hatóság szóvivője az AFP francia hírügynökségnek. A hatóság korábban már két kisebb repülőteret megnyitott, de a légitársaságok inkább megvárták, amíg a legnagyobb Keflavik is fogad gépeket, hogy ne kelljen utasaik buszoztatásának megszervezésével vesződni - közölte a szóvivő.

A hatóságok azonban továbbra is zárva tartják az Izland déli részén található vulkán közelében lévő légteret. Izlandon kívül eddig még csak Grönland légiközlekedését érintette a vulkáni hamufelhő. Szakértők szerint csak kedd estétől kell légtérzárakra számítani Európa többi része felett, de a változékony helyzet miatt az is elképzelhető, hogy az Egyesült Királyságot és Írországot már hétfő késő este eléri a hamu.

Közben egy amerikai kormányzati tisztségviselő bejelentette, hogy az írországi látogatáson lévő Barack Obama amerikai elnök kedd helyett már hétfő este továbbutazik Nagy-Britanniába, a vulkáni hamufelhő miatt.

A legnagyobb izlandi jégmező alatt fekvő Grímsvötn tűzhányó szombat este lépett működésbe, nagyjából egy évvel azután, hogy a szintén izlandi Eyjafjöll vulkán kitörése csaknem egy hónapra megbénította az európai légi forgalmat.

-Független Hírügynökség-

Kapcsolódó videók:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!