Nagyvilág

2011.05.06. 19:35

Három hónapos kislány lehetett a boszniai háború legfiatalabb áldozata

<p>Egy három hónapos kislány volt az 1992 és 1995 közötti boszniai etnikai háború legfiatalabb ismert áldozata törvényszéki szakértők szerint. A három hónapos és 19 napos korában kivégzett Adina Hajdarevics maradványait 2005-ben találták meg egy tömegsírban a kelet-boszniai Suhában, és mostanra azonosították - mondta Lejla Csengics, az eltűntek felkutatásával foglalkozó intézmény szóvivője.</p>

A csecsemőt 1992 májusában, a boszniai háború elején lőtték közvetlen közelről fejbe Bratunac környékén, amikor a boszniai szerb csapatok elűzték a térségből a muzulmánokat. Adina édesanyját és nővérét is ugyanekkor ölték meg, az ő maradványaikat is ugyanabban a tömegsírban találták meg 2005-ben, de már tavaly sikerült azonosítani őket. A suhai tömegsírból harmincnyolc ember holtteste került elő, nyolc gyermeké, húsz nőé és tíz férfié.

A Jugoszlávia felbomlása után kitört boszniai háborúnak több százezer áldozata volt, köztük legalább 3 400 gyermek. Több mint tízezer ember sorsa még a háború lezárása után több mint tizenöt évvel is tisztázatlan.

-Független Hírügynökség-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!