Nagyvilág

2011.05.25. 09:23

Az áramellátást veszélyezteti a kínai szárazság

<p>A Kína középső részét érintő, ötven éve nem látott szárazság nagy áramkimaradásokkal veszélyeztet, ahogy a vízerőművek víztározóiban veszélyesen alacsony szintre csökkent vízszint - közölte szerdán a kínai állami média. A Jangce vízgyűjtőjén az átlagosnál negyven százalékkal kevesebb eső esett az év első négy hónapjában. A szárazság több mint egymillió hektár termőföldet érint.</p>

Az Új Kína állami hírügynökség közlése szerint a hatalmas Három Szoros-gát víztározójában olyan alacsony lett a vízszint, hogy az már az áramtermelést veszélyezteti. A kínai áramszolgáltató súlyos áramkimaradásokról számolt be. A vízerőművek szárazság miatti kiesése Sanghajt is érinti.

A kínai hírügynökség adatai szerint csak Hupej tartományban tízmillió embert és 1,2 millió hektár termőföldet érint a szárazság. A becslések szerint a közvetlen anyagi kár több mint nyolcmilliárd jüan (207 milliárd forint). A Jangce folyásvidékén több mint 1 300 víztározóban is olyan alacsony a vízszint, hogy már nem tudnak vizet kiengedni öntözésre.

-Független Hírügynökség-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!