Nagyvilág

2011.05.24. 11:18

A széllel dél felé terjed az izlandi vulkáni hamu, 252 járatot töröltek

<p>252 európai repülőgép-járatot töröltek a szombati izlandi Grímsvötn vulkánkitörés miatt, a széllel a hamu ugyanis Skócia, Észak-Írország és a Skandináv-félsziget felé terjed tovább.</p>

Az izlandi vulkánkitörés miatt módosítani kellett Barack Obama utazási terveit is, az amerikai elnök Írországból csak kedden reggel utazott volna tovább a G8 csúcsra, Londonba, de már hétfőn el kellett hagynia Dublint. A szél miatt a vulkáni hamu a skót légtérbe jutott kedd reggelre, ezért attól tartottak, hogy a szennyeződés befolyásolja az elnöki különgép repülését is. Az írországi látogatás az első állomása volt Barack Obama hat európai országba tervezett körútjának.

A British Airways, a KLM holland légitársaság, az ír Aer Lingus és az Easyjet is törölte brit járatait. A kínai Air China pedig Stockholmba nem indította el gépeit. Grönlandon kedd éjfélig nem indítanak járatokat. Az izlandi reptereket már vasárnap lezárták, de hétfőn este újra üzemelhetett a szigetország mind a négy reptere, mert a hamufelhő dél felé terjedt. Az Isavia repülőtér szóvivője szerint nem biztos, hogy szerencsés ötlet a gépek gyors újraindítása, a vulkán ugyanis további gondokat okozhat.

A legnagyobb izlandi jégmező alatt fekvő Grímsvötn tűzhányó szombaton lépett működésbe. A Grímsvötn Izland legaktívabb tűzhányója, 1922 és 2004 között kilencszer tört ki. A vulkán az ország délkeleti részén fekvő Vatnajökull jégmező alatt terül el. A 2004 novemberi kitörése során a vulkanikus hamu elért Európáig és kisebb fennakadásokat okozott a légi közlekedésben.

Tavaly tavasszal egy másik izlandi vulkán kitörése miatt több napra leállt gyakorlatilag a teljes európai légiközlekedés.

-Független Hírügynökség-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!