Nagyvilág

2011.04.13. 20:02

Vádemelésre készülnek az izraeli külügyminiszter ellen

<p>Az izraeli főügyész vádemelésre készül Avigdor Lieberman izraeli külügyminiszter ellen, korrupció miatt - közölte szerdán az izraeli igazságügyi minisztérium. Az izraeli rendőrség másfél éve vádemelési javaslattal adta át az ügyet az ügyészségnek.</p>

Azzal gyanúsítják, hogy több mint félmilliárd forintnak megfelelő összegű kenőpénzt kapott külföldi üzletemberektől, amikor különböző minisztérium élén állt.

Az izraeli igazságügyi minisztérium közleménye szerint a főügyész csalás, pénzmosás, szemtanúk befolyásolása és bizalommal való visszaélés vádjával tervez eljárást indítani Lieberman ellen. A külügyminisztert erről szerdán értesítette Jehuda Weinstein izraeli főügyész, aki lehetőséget adott neki arra, hogy egy előzetes meghallgatáson tisztázza magát. Ha azon nem vesz részt, azonnal megteszik a hivatalos vádemelést - írta a Háárec című izraeli lap.

Az izraeli rendőrség 2009 augusztusában már vádemelési javaslattal élt a külügyminiszter ellen. Akkor még a vesztegetés is szerepelt a vádpontok közt, de azt idén februárban elvetették, mert nehéz bizonyítani - közölte a Jerusalem Post című izraeli lap.

A rendőrség gyanúja szerint Lieberman tízmillió sékelt (mai árfolyamon nagyjából 540 millió forint) fogadott el külföldi üzletemberektől a 2000-es években, amikor közlekedésügyi, nemzeti infrastruktúraügyi majd stratégiaügyi miniszter volt. A pénzt állítólag több cégen keresztül mosták tisztára.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!