Nagyvilág

2011.04.22. 21:43

Tízezres tüntetés egy keresztény kormányzó ellen Egyiptomban

<p>Több tízezer ember tüntetett pénteken Egyiptom déli részén egy keresztény kormányzó távozását követelve - közölte a helyi rendőrség az AFP francia hírügynökséggel.</p>

Az egykori rendőrparancsnok ellen egy hete tartó demonstrációkon megjelenő keményvonalas iszlamisták jelenléte felvetette a vallási erőszak veszélyét.

Az Egyiptom déli részén található Kena kormányzóság élére az előző héten szerdán nevezték ki Emád Mihael egykori rendőr őrnagyot. Kinevezése ellen már másnap tüntetések kezdődtek. A demonstrálók indokai változóak voltak: egyesek rendőri múltja miatt követelik a frissen kinevezett kormányzó távozását, mások - köztük kopt keresztények is - vallása miatt távolítanák el.

A tüntetők nagy részét azonban kizáróan vallási okok vezetik, egyre több keményvonalas iszlamista jelent meg a demonstrációkon. Egy kopt keresztény püspök az AFP-nek nyilatkozva kijelentette, hogy a tüntetőket a keményvonalas Szalafista mozgalom és a Muszlim Testvériség tagjai vezetik, keresztényellenes jelszavakat skandálva.

A rendőrség közlése szerint pénteki ima után tízezrek tüntettek a Kena városában a kormányzói hivatal előtt, valamint fontos vasúti vonalakat és utakat zártak el. Összecsapásokról nem érkeztek jelentések. A rendőrség megerősített védelemmel látta el a keresztény templomokat, de nem avatkoztak be a tüntetésekbe.

A MENA hivatalos egyiptomi állami hírügynökség közlése szerint Kena városába készül az egyiptomi kormányfő, hogy megpróbáljon véget vetni a kormányzó elleni tüntetéseknek.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!