Nagyvilág

2011.04.13. 19:07

Tömegsír több mint nyolcszáz halottal Irakban

<p>Az iraki hatóságok feltártak egy több mint nyolcszáz holttestet rejtő tömegsírt az ország nyugati részén - közölte szerdán az iraki emberi jogi ügyekkel foglalkozó miniszter. Az áldozatokat, akik közt gyerekek és nők is vannak, Szaddám Huszein iraki diktáror hatalma idején végezték ki.</p>

A tömegsírt négy hónappal korábban fedezte fel egy helyi lakos az Irak nyugati részén található Anbar tartományban - közölte Mohamed el-Szudáni iraki emberi jogi miniszter. Az iraki hatóságok exhumálták a maradványokat, és végül 812 holttestet találtak. Az áldozatokat 1980 és 1989 között végeztek ki, az iraki-iráni háború idején.

Az iraki miniszter elmondása szerint az áldozatokat fejlövéssel ölték meg, és köztük több nő és gyerek is volt. A ruhák, és egyéb személyes tárgyak alapján úgy tűnik, hogy a tömegsírban több társadalmi rétegből is vannak emberek - közölte El-Szudáni. Találtak katonai egyenruhában lévő holttesteket is. A tömegsírt Szaddám hadseregének egyik volt bázisán találták.

Emberi jogi szervezetek szerint több száz olyan tömegsírt rejt Irak, ahol a Szaddám uralma alatt megölt emberek holttestei vannak. Az egykori iraki diktátor idején több százezer embert tűnt el, de pontos számot nem lehet tudni. Egyes források háromszázezerre, mások 1,3 millióra teszik az eltűntek számát.

El-Szudáni közlése szerint a tömegsírból kiemelt maradványokat az egészségügyi minisztériumba szállítják azonosításra.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!