Nagyvilág

2011.04.12. 17:57

Több mint ötszáz halott Elefántcsontparton

<p>Legkevesebb 536 embert gyilkoltak meg március vége óta Elefántcsontpart nyugati részén, többségüket Duekoue városban - közölte kedden az ENSZ emberi jogi kérdésekben illetékes irodája, hozzátéve, hogy az áldozatok száma várhatóan emelkedni fog.</p>

A szervezet arra is figyelmeztetett, hogy az országban jelen lévő etnikai feszültség a jövőben tovább mélyülhet.

Ravina Shamdasani, a világszervezet Emberi Jogi Főbiztosságának szóvivője szerint a térségben dolgozó ENSZ-csoport megerősítette az eddigi adatokat, amelyek szerint 536 ember biztosan életét vesztette a térségben. A szakértők ráadásul arra figyelmeztettek, hogy további halottakat találhatnak a harcok dúlta Duekoue, Guiglo és Blolequin városokban.

A Nemzetközi Vöröskereszt korábban arról számolt be, hogy egyedül a Duekoue város ellenőrzéséért folytatott március végi harcok során mintegy 800 ember esett erőszak áldozatául. A Human Rights Watch jogvédő szervezet pedig szombaton arra figyelmeztetett, hogy az ősszel megválasztott Alassane Ouattarához hű fegyveresek tehetők felelőssé az ország nyugati részén elkövetett erőszakos cselekményekért.

Ravina Shamdasani szerint fel kell kutatni a gyilkosságok tényleges felelősit, mert ez elengedhetetlenül szükséges a nemzeti megbékéléshez. A szóvivő szerint azonban körültekintőnek kell lenni az elefántcsontparti erőszakos cselekmények felelőseinek megállapításakor. A mostanra őrizetbe vett, de sokáig a hatalomból távozni nem akaró Laurent Gbagbo és az elnökválasztás győztese, Alassane Ouattara csapatai közötti harcok ugyanis tovább mélyítik az országban jelen lévő etnikai feszültséget.

A szóvivő szerint ráadásul az ellenségeskedés tovább folytatódhat, így rendkívül fontos, hogy "hogyan bánnak majd az őrizet ideje alatt Laurent Gbagbóval". Mint mondta, ha a nemzetközi előírásoknak megfelelően, emberséggel és tisztelettel bánnak vele, és a bírósági per is összhangban lesz a törvénnyel, akkor az "nagyon erős jelzést" és megfelelő irányválasztást jelent majd az ország számára.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!