Nagyvilág

2011.04.09. 17:47

Mégsem tiltana be a Gmailt és a Skype-ot Oroszország

<p>Az orosz belbiztonsági szolgálat (FSZB) szombaton tagadta, hogy be akarják tiltatni a Gmail, a Skype vagy a Hotmail szolgáltatását Oroszországban.</p>

Egy nappal korábban az FSZB egyik magasrangú vezetője "veszélyes biztonsági kockázatnak" nevezte a külföldi kódolási technológiákkal dolgozó szolgáltatásokat, és tiltásukat javasolta egy kormánybizottsági ülésen. Elemzők szerint az eset újabb ellentétre világított rá az orosz kormányfő és az orosz államfő között.

"Az FSZB nem javasolja, és nem tervezi a Skype és a Gmail szolgáltatásainak oroszországi korlátozását" - jelentette ki az orosz belbiztonsági szolgálat szóvivője. Az orosz hírügynökségeknek nyilatkozó szóvivő szerint éppen az ellenkezője az igaz, "természetes" és "üdvözlendő" folyamatnak nevezve a fejlett technológiák kifejlesztését.

Egy nappal korábban az FSZB információ- és kommunikációvédelmi központjának vezetője egy kormányülésen közölte, hogy a szervezet egyre aggasztóbbnak találja a külföldi kódolási technológiát alkalmazó, és külföldi szerveken át zajló telekommunikációs eszközök használatát. A vezető a Skype-ot, a Gmailt és a Hotmailt hozta fel példának, amelyek szerinte jelentős nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek, és betiltásukat javasolta.

A pénteki kijelentés nagy vihart kavart az orosz internetezők közösségében, és elemzők szerint egy újabb ellentétre világított rá Dmitrij Medvegyev orosz elnök, valamint elődje, és egyben lehetséges utódja, Vlagyimir Putyin orosz kormányfő között.

Medvegyev egyik közeli munkatársa elvetette a pénteki kormánybizottsági ülésen elhangzott kijelentést, és azt az FSZB-tiszt "személyes véleményének" nevezte. Putyin szóvivője azonban közölte: az FSZB képviselői "nem közölnek személyes véleményeket", és kijelentése "természetesen az FSZB álláspontja volt" - közölte az ITAR TASZSZ orosz hírügynökség. A kormányfői szóvivő a "világos okfejtésűnek" nevezte a tiltásról szóló felvetést, amely további vitát igényel.

- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!