Nagyvilág

2011.04.26. 17:56

Megkezdték az Air France gép roncsainak felhozását az Atlanti-óceán mélyéről

<p>Megkezdték a mentőakciót kedden az Atlanti-óceánba zuhant Air France-gép roncsainak felszínre hozására, miután a helyszínre ért a feladatra használt roncskiemelő mentőhajó - közölte a francia légügyi nyomozóhivatal (BEA). A 2009-ben lezuhant gép roncsait egy március végén indított kutatás alatt sikerült megtalálni.</p>

A francia polgári légiközlekedés-biztonsági nyomozó iroda (BEA) közlése szerint kedd délelőtt megkezdték a roncsokfelhozására indított akciót, egy távirányítású tengeralattjáró leküldésével, amelyet a mentőhajóról indítottak a négyezer méteres mélységbe.

A tengeralattjáró mellett egy erős daruval is felszerelt "Ile de Sein" nevű hajó négy nappal korábban indult el Dakar kikötőjéből a roncsokhoz, miután mentésben segítő szakembereket vett a fedélzetére.

A BEA közlése szerint két csoportban fognak dolgozni a szakemberek. Az egyik csoport a roncsokról készített nagyjából 15 ezer fényképet fogja tanulmányozni, a fekete dobozokra koncentrálva, a másik pedig a roncsdarabok felhozásával fog foglalkozni.

A francia hatóságok reményei szerint a mentőhajóval sikerülhet megtalálni az Airbus A330-as gép repülési adatait és a pilótafülkében elhangzott beszélgetéseket rögzítő úgynevezett fekete dobozokat. Azok nélkül feltehetően sosem fog kiderülni, hogy pontosan miért zuhant le a gép.

Az Air France 447-es számú járata Rio de Janeiróból tartott Párizsba, amikor 2009 június elsején az Atlanti-óceánba csapódott. A fedélzeten lévő 228 ember - köztük négy magyar állampolgár és egy szlovákiai magyar - közül senki sem élte túl a zuhanást.

A gép roncsait csak április elején találták meg, egy március végén indított, negyedik és egyben utolsónak szánt kutatás alatt. Azelőtt a repülőgép roncsainak mindössze három százalékát sikerült megtalálni, valamint nagyjából ötven holttestet.

-Független Hírügynökség-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!