Nagyvilág

2011.04.01. 21:16

Lengyelország lazított a drogtörvényeken

<p>A lengyel parlament alsóháza pénteken elfogadta azt a törvényt, amely lehetőséget ad az ügyészeknek arra, hogy ne indítsanak eljárást kis mennyiségű kábítószerrel elfogott emberek ellen.</p>

Azt azonban nem határozták meg, hogy mi számít csekély mennyiségnek. Ugyanakkor növelték a drogkereskedőkre és a nagy mennyiségű droggal elfogott emberekre kiszabható maximális büntetést.

A lengyel parlament 258 igen és 159 nem szavazattal fogadta el kábítószerrel kapcsolatos törvény módosítását. A új szabályozás életbe lépése után elkerülhetik a jogi eljárást azok, akiknél csekély mennyiségű, személyes használtra szánt kábítószert találnak. Eddig az ügyészségnek kötelessége volt eljárást indítani mindenki ellen, akit droggal fogtak el.

A törvénymódosítással azonban nem határozták meg, hogy pontosan mi számít csekély mennyiségnek, a kábítószer birtoklása pedig továbbra is tilos. A lengyel igazságügyi miniszter kiemelte: az új szabályozás nem jelenti a kábítószerek legalizálását.

Az enyhítéssel egy időben tíz évről 12 évre növelték a drogkereskedőkre kiszabható maximális büntetés mértékét.

A jogszabály most a szenátus, majd az államfő elé kerül és az elnöki aláírás után fél évvel léphet életbe - írta weboldalán a lengyel közrádió.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!