Nagyvilág

2011.04.28. 21:28

Legkevesebb kétszázötven halott az amerikai ítéletidőben

<p>Kétszázötven fölé emelkedett az Egyesült Államok déli részén pusztító viharok áldozatainak száma - közölték csütörtökön az amerikai hatóságok. A természeti csapás több tucatnyi államot érintett, a helyszíni beszámolók szerint háborús övezetre emlékeztető településeket hagyva maga után. Az amerikai hatóságok Alabama, Arkansas, Georgia, Illinois, Kentucky, Mississippi, Missouri, Oklahoma és Tennessee államokban hirdettek rendkívüli állapotot, amelyek kormányzói a Nemzeti Gárda segítségét kérték.</p>

A viharok által leginkább sújtott Alabamába már meg is érkezett kétezer katona, akik a mentési munkálatokban nyújtanak segítséget. Az államban - ahová pénteken ellátogat Barack Obama amerikai elnök - az eddigi adatok szerint 162 ember vesztette életét. Robert Bentley kormányzó szerint a súlyos pusztítást az okozta, hogy egymás után több tornádó vonult végig az államon, ahol 1974 áprilisa óta nem végeztek ilyen súlyos pusztítást a szélviharok. Az akkori természeti csapásban 310 ember vesztette életét. A meteorológiai szolgálat adatai szerint az elmúlt napokban több mint 300 - csak szerdán mintegy 130 - tornádó söpört végig Alabamán, súlyos károkat okozva az infrastruktúrában.

A viharok hatalmas pusztításokat végeztek Mississippiben és Tennessee-ben is, előbbiben legkevesebb 32, utóbbiban pedig 30 ember életét követelve. Tucatnyi áldozatot szedett az ítéletidő Georgia és Arkansas államokban is, míg Missouriban az esőzés okozta áradások miatt halt meg két ember. A viharok által érintett több mint húsz államban a károk nagyobb részét a kidőlő fák és a golflabda nagyságú jégdarabok okozták. Az özönvíz utakat mosott alá, házakat, iskolaépületeket és üzleteket árasztott el. Több épület kigyulladt a villámok miatt, és az áramellátás is megszűnt számos városban. Az előrejelzések szerint ráadásul a pusztításnak nincs vége, ugyanis csütörtöki átmeneti enyhülés után szombaton újabb heves viharok érkezhetnek a térségbe.

- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!