Nagyvilág

2011.04.05. 18:51

Laurent Gbagbo a lemondásáról tárgyal Elefántcsontparton

<p>Az elnöki rezidencia bunkerébe szorult Laurent Gbagbo elefántcsontparti vezető, és tárgyalásokat folytat a megadásról - közölték kedden francia miniszterek. A francia külügyminiszter szerint nagyon közel állnak ahhoz, hogy lemondásra bírják Gbagbót, akinek csapatai tűszünetet javasoltak.</p>

Francois Fillon francia kormányfő közlése szerint "Laurent Gbagbo egykori elefántcsontparti elnökhöz közel álló két tábornok jelenleg is tárgyal a megadás feltételeiről". Alain Juppe francia külügyminiszter megerősítette a tárgyalások tényét. Elmondása szerint nagyon közel állnak ahhoz, hogy meggyőzzék Gbagbót: mondjon le riválisa, Alassane Outtara javára, akit a nemzetközi közösség a tavaly novemberi választás győztesének ismer el.

Az elefántcsontparti ENSZ misszió közlése szerint Gbagbo az elnöki rezidencia pincéjében lévő bunkerbe szorult, és legközelebbi tanácsadói magára hagyták. Az ENSZ közlése szerint Gbagbo katonáit fegyverletételre utasították parancsnokaik. Ezt megerősítette a volt elnök vezérkari főnöke is. Az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozó tábornok közölte azt is, hogy tűzszünetet javasoltak az ENSZ-nek. Az ENSZ közben utasította katonáit, hogy nyújtsanak védelmet Gbagbo azon katonáinak, akik leteszik a fegyvert.
- Független Hírügnyökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!