Nagyvilág

2011.04.13. 21:57

Korlátozták a bagdadi tüntetéseket

<p>Az iraki hatóságok betiltották az utcai tüntetéseket Bagdadban, és három focistadionra korlátozták a demonstrációkat - közölte szerdán az iraki hadsereg szóvivője.</p>

A bejelentést egy nappal azután tették, hogy az Amnesty International egy jelentésében azzal vádolta az iraki hatóságokat, hogy túlzó erőszak alkalmazásával akarják elnyomni a tüntetéseket.

Az iraki hatóságok három labdarúgó stadiont jelöltek ki, ahol demonstrációkat lehet tartani Bagdadban - közölte Kászim Atta vezérőrnagy, a bagdadi fegyveres erők szóvivője. Ezentúl tilos lesz tüntetni a Ferdusz-téren és a Tahrír-téren. A szóvivő elmondása szerint a döntést bolttulajdonosok és utcai árusok panaszai után hozták meg, akik a demonstrációk miatt forgalomcsökkenésről számoltak be.

Február vége óta egyre több tüntetést tartanak Irak több városában is, a munkanélküliség, a kormányzati korrupció és a közszolgáltatások rossz állapota miatt.

Az Amnesty Internation kedden nyilvánosságra hozott jelentésében azt állította, hogy az iraki biztonsági erők túlzó erőszakot alkalmaztak a békés tüntetők ellen. A jelentés szerint éles töltényekkel lőttek a tüntetők közé, politikai aktivistákat tartóztattak le, és kínoztak meg, és a tüntetésekről tudósító újságírókat támadták. A nemzetközi jogvédő szervezet felszólította az iraki kormányt, hogy állítsa le a tüntetők elleni támadásokat, és biztosítsa a szabad gyülekezéshez való jogot.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!