Nagyvilág

2011.04.16. 17:30

Éhségsztrájkkal kényszerítene ki előrehozott választásokat a szerb nacionalisták vezére

<p>Több mint ötvenezren (a szervezők szerint több mint százezren) vettek részt a szombati belgrádi kormányellenes tüntetésen. A szerb nacionalisták vezetője bejelentette, éhségsztrájkkal akar előrehozott választásokat kikényszeríteni.</p>

"Reggel óta nem ettem és nem ittam, arra kérlek benneteket, hogy fogjátok fel ezt végső megoldásként egy jobb Szerbia megteremtéséért kezdett harcban" - mondta tüntető híveinek Tomiszláv Nikolics a belgrádi parlament előtt, az ellenzéki Haladó Párt "A változás napjának" elnevezett gyűlésén. A nacionalista párt vezetője felszólalásában bejelentette: azt mondta Borisz Tadics államfőnek, hogy ha vele bármi rossz történne, azonnal írja ki a változásokat. Nikolics szerint hívei könyörögtek neki, hogy hagyjon fel az éhezéssel. Alekszander Vucsics, a párt elnökhelyettese azonban azt mondta, hogy Nikolics addig nem vesz magához ételt és italt, amíg ki nem írják az előrehozott választásokat.

Az ellenék azt követeli, hogy december 18-án legyenek a választások, a kormány viszont meg akarja várni ezzel az Európai Unió december végére tervezett döntését a szerb csatlakozási kérelemről.

A parlamenti választásokkal Nikolics és Szerb Haladó Pártja (SNS) nem akarja megvárni az eredetileg esedékes 2012 májusi időpontot. A párt - amelynek most csak 21 képviselője van a 250 fős belgrádi parlamentben - a felmérések szerint a következő választások egyik esélyese lehet.

Az SNS az egyre növekvő elégedetlenség hullámait próbálja meglovagolni, az emelkedő árak és a munkanélküliség miatt ugyanis egyre kevesebben elégedettek helyzetükkel. Az elmúlt hónapokban az orvosok, tanárok, rendőrök és más közalkalmazottak követeltek magasabb béreket és jobb munkakörülményeket. Az átlagfizetés az országban 350 euró (92.500 forint), de közgazdászok szerint azt adat a nagyobb városokban elérhető magas fizetések miatt torzított, a hét és félmilliós Szerbia lakosságának többsége ugyanis havonta mindössze 80 (21 ezer forint) és 120 euró (31.700 forint) közötti összegből kénytelen megélni.

-Független Hírügynökség-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!