Nagyvilág

2011.04.16. 19:20

Görög minisztert vesztegethettek meg német hadieszköz-gyártók

<p>Korrupció miatt indul eljárás Németországban egy korábbi görög miniszter ellen. A Spiegel című hetilap hétfőn megjelenő számában közölt írás szerint a görög állam néhány évvel ezelőtti tengeralattjáró-vásárlása miatt vizsgálódik az ügyészség.</p>

Akisz Tszohatzopoulosz volt honvédelmi miniszter ellen nemcsak Németországban, de hazájában is indult már eljárás, a német hetilap cikke szerint ő volt a címzettje a Ferrostaal vállalat csúszópénzeinek. A görög politikus a Spiegelnek azt mondta, soha nem kért vagy kapott pénzt vagy más előnyöket Görögország tengeralattjáró-vásárlásával kapcsolatban.
A nyomozati anyagok alapján más görög vezetők is érintettek lehetnek az ügyben.

Görögországban 2000-ben vásárolt négy tengeralattjárót az esseni központú Ferrostaaltól. A gyanú szerint a cég világszerte több százmillió eurót fizetett ki kenőpénzként külföldi megrendelésekért, köztük a görög tengeralattjárók, vagy egy türkmenisztáni gázszivattyú-telep építésének elnyeréséért is.

A jelenlegi görög védelmi miniszter, EvangeloszVenizelosz márciusban görög vezetők korrumpálásával vádolt meg több német vállaltot, köztük a Siemenset, a Ferrostaalt és annak egykori anyacégét, a MAN-t. A politikus idézett is a Ferrostaal elleni német nyomozati és görög pénzügyi felügyeleti anyagokból, ezek szerint a cég csak Görögországban legalább 140 millió dollárt (25,6 milliárd forintot) fizetett ki csúszópénzként.

A görög hatóságok is eljárást indítottak, de mivel volt miniszterek - köztük Akisz Tszohatzopoulosz - is érintettek lehetnek, az ügy anyagait el kellett küldeniük a parlamentnek.

-Független Hírügynökség-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!