Nagyvilág

2011.04.26. 16:06

Fidesz mindenek felett - Die Welt

<p>A náci Németországra emlékeztető címet adott a Die Welt annak a cikknek, amely a magyar Alkotmány elfogadásával foglalkozik. A német lap szerint Magyarország múltja lehet, hogy dicsőséges, de a jelen olyan rosszul néz ki, hogy azt a korábbi jelképekkel kell megszépíteni.</p>

A múlt héten elfogadott új alaptörvény szerint a nemzeti büszkeség állampolgári kötelesség lesz éppen úgy, mint a kereszténység és a család fenntartása - írja az újság. A lap egyben emlékeztet arra, hogy tízezernyi magyar vonult az elmúlt napokban Budapest utcáin. Egy olyan alaptörvény ellen tiltakoztak, amely előír egy állami ideológiát.

Az újság felhánytorgatja a Költségvetési Tanács átalakítását, az alkotmánybírák lecserélését és a médiatörvényt is. Ez utóbbinál Fidesz-cenzorokról értekezik Paul Jandl, a cikk szerzője.

Idézik Ungváry Krisztián történészt, aki úgy fogalmaz: a kormány szerint a baloldali választókkal nem kell törődni, mert baloldalinak lenni a kommunista rezsim idején szerzett tapasztalatok miatt amúgy is kárhozatos.

Az írás végén nem kímélik Orbán Viktort miniszterelnököt sem. A Die Welt úgy fogalmaz: "a magyarokkal hosszan lehet "ősmagyar kérdésekről" beszélgetni, a kommunizmusról, a sztálinizmusról és a fasizmusról, tehát a történelem labirintusáról, amelyből most éppen egy olyan történelmileg vak cinikus akarja kivezetni őket, mint Orbán Viktor. Az ember egy tragédiába gondolja magát".

-Független Hírügynökség-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!