Nagyvilág

2011.04.01. 21:26

Bugár Bélát zavarja Fico, Slota és Orbán is

<p>Bugár Béla szerint felesleges és helytelen lenne rendkívüli ülést összehívni a szlovák parlamentben Orbán Viktor kijelentései miatt. A kettős állampolgárok választójogával kapcsolatos nyilatkozat miatt javasolta a rendkívüli ülés a Robert Fico vezette Smer-SD.</p>

Bugár Béla parlamenti alelnök úgy látja: rendkívüli üléssel nem lehet megoldani a problémát, csak szavazatokat szerezhetnek ezzel a módszerrel az ellenzéki pártok.

A szlovák parlamenti ellenzék minden témát arra használ fel, hogy megfélemlítse az embereket - jelentette ki Bugár Béla. Szerinte Fico, Slota, de Orbán Viktor is kihasználja az érzékeny témákat.

"Rendkívüli ülést összehívni Orbán Viktor kijelentései miatt felesleges és helytelen, és még azt sem tudjuk, hogy a kettős állampolgárok választójogával kapcsolatban mi a magyar fél pontos álláspontja. Megvannak a megfelelő diplomáciai lehetőségeink, és a külügyminiszterünk van olyan tapasztalt, hogy tudja, mire kell reagálni" - mondta pénteki sajtótájékoztatóján Bugár Béla parlamenti alelnök, a kormánykoalícióban részt vevő Híd elnöke. Bugár a legerősebb szlovák ellenzéki párt, a Robert Fico vezette Smer-SD csütörtöki kezdeményezésére reagált, amely szerint a határon túli magyaroknak szánt magyarországi szavazati jogot rendkívüli ülésen kell elutasítania a szlovák törvényhozásnak. Szerinte rendkívüli üléssel nem lehet megoldani a problémát, csak szavazatokat szerezhetnek ezzel a módszerrel az ellenzéki pártok.

A parlament alelnöke szerint az ellenzék a kisebbségi nyelvhasználati törvényt is összeköti Orbán kijelentéseivel, vagy cselekedeteivel. "Nem akarunk túszul esni a magyar fél kijelentéseinek. A nyelvhasználati törvény módosítására a Szlovákiában élő kisebbségeknek van szükségük" - hangsúlyozta Bugár. A Híd álláspontja szerint Orbán Viktor elhamarkodottan tett kijelentéseket a kettős állampolgárok választójogáról - épp akkor, amikor Szlovákiában a kisebbségi nyelvhasználatról folynak viták.

"Minket ez zavar. Úgy látjuk, néhány politikus igyekszik kihasználni az érzékeny témákat. Orbánról, Ficoról és Slotáról beszélek. Nagyon szeretném, ha a szlovák parlamentben csak egyszer megpróbálnának nem Orbán elvárásainak megfelelően reagálni. Nekünk az a fontos, hogy elfogadjuk a polgárok számára szükséges törvényeket" - jelentette ki a Híd elnöke.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!