Nagyvilág

2011.04.16. 16:15

Amerikát és Izraelt vádolja számítógépes támadással Irán

<p>Irán szerint az Egyesült Államok és Izrael áll az ország atomprogramjában komoly károkat okozó Stuxnet számítógépvírus mögött.</p>

A Stuxnetet tavaly júniusban azonosították, a következő hónapokban komoly rombolást okozott Irán teljes számítógépes iparában, bár elsősorban a Busherhr atomerőművet támadta, ahol több technikai problémát okozott, és késleltette a létesítmény teljes üzembeállítását.

Golam Reza Dzsalali az iráni polgári védelem vezetője szerint a féregvírus a fertőzött gépeken lévő összegyűjtött információkat kijelölt internetcímekre irányította, és ezeket a jelentéseket követve derült ki, hogy azok címzettjei a zsidó állam és az amerikai Texas voltak.

Márciusban egy német számítógépes biztonsági szakértő, Ralf Langer azt nyilatkozta, hogy az Egyesült Államokat és az izraeli titkosszolgálatot, a Moszadot gyanítja az iráni atomprogramot támadó Stuxnet kiszabadítása mögött. A New York Times januárban írt először arról, hogy az amerikai és az izraeli titkosszolgálatok közösen fejlesztettek ki egy számítógépes vírust az iráni atombomba kifejlesztésének megakadályozására.

Tavaly novemberben Mahmud Ahmadinezsád iráni elnök bejelentette, hogy az urándúsítás - Teherán nukleáris programjának legvitatottabb része - komoly károkat szenvedett egy vírustámadás miatt, de a problémát időközben megoldották.

Az iráni nukleáris program okozza a legnagyobb feszültséget Teherán és a nyugat viszonyában, az iszlám köztársaságot gyakran vádolják azzal, hogy a civilnek mondott nukleáris fejlesztések valójában atombomba előállítására irányulnak, de Ahmedinezsádék folyamatosan visszautasítják a vádakat.

-Független Hírügynökség-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!