Nagyvilág

2011.04.01. 18:41

10 éves a melegházasság Hollandiában

<p>Egy meleg pár házasságkötésével ünnepelte pénteken Hollandia a melegházasság tíz évvel ezelőtti bevezetését. Hollandia volt az első ország, amely törvényessé tette a melegek házasságát.</p>

Azóta már kilenc ország döntött úgy, hogy engedélyezi házasságot az azonosneműeknek.

"Amszterdam polgármestereként házastársakká nyilvánítom önöket" - közölte Eberhart van der Laan, amikor összeadta Jan van Bredát és Thijs Timmermans-ot az amszterdami Történelmi Múzeumban tartott ünnepségen. A pár pontosan tíz évvel azután kelt egybe, hogy Helene Faasen és Anne-Marie Thus elsőként kötött házasságot a homoszexuálisok házasságát engedélyező holland törvény érvénybe lépése után.

A holland statisztikai hivatal adatai szerint majdnem 15 ezer meleg pár házasodott össze 2001 és 2010 között Hollandiában. Ez a szám az összes házasságkötés nagyjából két százaléka.

A hollandiai törvény bevezetése óta további kilenc ország vezette be a melegházasság intézményét: Belgium, Spanyolország, Kanada, Dél-Afrika, Norvégia, Svédország, Portugália, Izland és Argentína.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!