Nagyvilág

2011.03.07. 19:01

Vasárnap volt a legnehezebb a Líbiából tudósító magyar újságíró szerint

<p>Tripoliban vasárnap volt a legnehezebb a helyzet, akkor mindenhonnan fegyverropogás hallatszott - ezt mondta a Független Hírügynökségnek az RTL Klub riportere, aki egy hetet töltött a líbiai fővárosban.</p>

Novák András hétfőn érkezett haza az észak-afrikai országból, ahol bár a Kadhafi rezsim igyekezett meggátolni ebben, mégis tudott kint élő magyarokkal is beszélni. Azt tapasztalta, hogy félnek és alig mernek nyilatkozni külföldi újságíróknak.

Novák András a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy egy hetet volt kint Tripoliban, azután érkezett, hogy Kadhafi bejelentette: külföldi újságírókat is beenged az országba vízummal. Így hivatalos sajtóvízummal, körülbelül 40-45 külföldi riporterrel, operatőrrel együtt érkezett meg a líbiai fővárosba. Miután a rezsim úgy gondolta, hogy a más országból érkező újságírókat teljes kontroll alatt akarja tartani, így egy olyan szállodában szállásolták el őt is, amelyet rendőrökkel, katonákkal és civil ruhás biztonsági emberekkel vettek körbe. A cél az volt, hogy együtt mozogjanak a külföldi sajtósok és arról számoljanak be, amit a Kadhafi-rezsim jónak lát. Ez nagyjából így is történt az egy hét alatt, ám volt amikor sikerült "kiszökniük" a szállodából és önállóan is forgatni - mondta.

Novák András elmondta, hogy a legrosszabb vasárnap volt a helyzet, amikor az egész városban puskaropogást lehetett hallani. Napközben kocsival közlekedtek, előfordult, hogy a sofőr megállt, lehúzódott a kormány mögé és ők is csak azt tudták tenni. Ott várták, amíg a fegyverdörgés egy kicsit abbamarad. Kifejezetten ijesztőnek nevezte, amikor bekanyarodtak egy kis utcába, ahol tíz, géppisztolyos állt velük szemben. Nem tudtak mit tenni, így hátramenetbe kapcsolták az autót és elhajtottak onnan.

Megdöbbentőnek nevezte azt is, amit a repülőtéren és a kikötőben tapasztalt. Ott ugyanis a rendőrök botokkal ütötték a tüntetőket, ha például nem sorban állva várták az ételosztást.

A Kadhafi féle megfélemlítés

A magyar újságíró beszélt arról is, hogy fizikai atrocitás nem érte, ám a rezsim emberei igyekeztek lehetetlenné tenni, hogy beszéljenek az ellenzéki felkelőkkel. Volt amikor például a lázadók tüntetést szerveztek a Zöld térre, a kormányoldal pedig éppen erre az időre egy buszos kirándulást szervezett az újságíróknak délre, a Szaharába. Próbálták tehát elérni azt, hogy a külföldi újságírók ne tudósítsanak a megmozdulásról. Mindezek ellenére Novák Andrásnak sikerült kint élő magyarokkal találkoznia, akik azonban féltek szóba állni vele. Attól tartottak, hogy bajba kerülhetnek, ha kiderül, hogy európai újságíróval beszélnek. Azt mesélték ugyanis, hogy mióta Kadhafi hatalmon van Líbiában, átlagosan minden nap megöletett a börtönben egy olyan embert, aki korábban ellene szólalt fel.

Novák András azt tapasztalta, hogy senki sem fogadta rossz szándékkal őket, mindenkinek ugyanis a nyilvánosság kellett. Kadhafi hívei például kifejezetten örültek a kamerának, ha egy általuk szervezett tüntetés volt. Ugyanakkor az ellenzéki felkelők is be akarták mutatni, hogy ők normális helyi emberek és nem - a Kadhafi által emlegetett - terroristák.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!