Nagyvilág

2011.03.29. 10:36

Terrorista kiképzőbázist semmisítettek meg Oroszországban

<p>Az orosz hírszerzés szerint Doku Umarov csecsen terrorista vezér is életét vesztette hétfőn, amikor helikopteres rakétacsapások és kommandós bevetés során megsemmisítettek egy kiképzőbázist az észak-kaukázusi Ingusföldön - adta hírül kedden az ukrán Korreszpondent hírportálja.</p>

A rajtaütés közben legalább 17 terrorista, valamint két kommandós halt meg. Több lázadót élve sikerült elfogni.

Az orosz hadsereg hétfőn két harci helikopter és egy tengerészgyalogos-egység bevetésével megsemmisített egy csecsen terrorista kiképzőbázist, amely egy erdős területen működött. Az első rakéta a helikopter pilótájának jelentése szerint 5-6 emberrel végzett. A másik helikopterről kilőtt rakéta nem sokkal később egy 12 fős menekülő fegyveres csoportot tett ártalmatlanná.

A szárazföldi egység ezt követően tűzharcba keveredett a bázis életben maradt védőivel, melyet követően több lázadót is élve sikerült elfogni. A Kommerszant értesülései szerint a halottak között van Aszlan Bütukajev, aki az öngyilkos merénylők kiképzését irányította, továbbá - nagy valószínűséggel - maga Doku Umarov is, aki az általa kikiáltott Kaukázusi Emirátus vezérévé nevezte ki magát, és Oroszországban az első számú közellenségként tartották számon, mióta magára vállalta az idei Domogyevóii Repülőtéren elkövetett merényletet, a múlt évi moszkvai metró elleni akciót, valamint a Nyevszkij Expressz 2009-es felrobbantását.

A Ria Novosztyi úgy tudja, hogy az élve elfogott terroristák között van a repülőtéri robbantás két szervezője is. Nem hivatalos források szerint az akció során két kommandós vesztette életét.
- Független ÍHrügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!