Nagyvilág

2011.03.29. 11:25

Rekord méretű ózonlyuk - közeledik Európa fele

<p>Soha nem látott intenzitással folytatódott az elmúlt néhány hétben az ózon fogyása a 15-30 km-es magasságban.</p>

A 2010-2011-es télen rendkívül nagy mennyiségű és nagyon hideg levegő halmozódott fel az északi félteke pólusán a sztratoszférában, amely miatt a szokottnál kevesebb ózonkoncentrációt mértek az adott térségben.

Az utóbbi néhány hétben az ózon fogyása a 15-30 km-es magasságban soha nem látott intenzitással tovább folytatódott - adta hírül az Alfred Wegener Tenger- és Sarkkutató Intézet (AWI). A mintegy 30 állomás méréseire alapozott kijelentés szerint az elmúlt hetekben hirtelen a felére csökkent az ózon mennyisége a légkör ezen rétegében, és aggodalomra ad okot, hogy arrafelé még mindig nagy a hideg levegő utánpótlása, így a gáz pusztulása nagy valószínűséggel tovább folytatódik. Jelenleg 15 millió négyzetkilométernyi az ózonlyuk mérete az északi pólus felett.  (A képen  az ózonlyuk elhelyezkedése látható 2011. 03. 14-én).                                                                   

A földi légkörzés hatására az ózon fogyása (amelyre a nemzetközi kutatóhálózat február elején figyelt fel) nem csak az Északi-sark felett, hanem a későbbiekben az északi félteke más részeire is kihatással lesz. Lassan ugyanis a légtömegek elkezdenek majd dél felé vándorolni, így Európa felett is jelentkezik a probléma. A rendkívül alacsony ózonkoncentráció miatt fel kell készülni arra, hogy az idei tavaszon és nyáron a szokottnál is erősebben kell védekezni a Nap veszélyes UV-sugarai ellen - nem lesz ugyanis, ami megvédjen minket a különböző káros elváltozásokat okozó sugárzással szemben.

Az ózonréteg

Az ózonréteg mintegy 15-30 km-es magasságban helyezkedik el a légkörben, és ez a földfelszínen mérve mindössze néhány milliméter vastagságú réteg jelenti bolygónk fő védelmi vonalát a napból érkező káros ultraibolya sugarak ellen. Ez a védőpajzs tette lehetővé az élet kialakulását is.

A károsodott ózonréteg az UVA- és UVB-sugárzás megerősödésével jár, és főként az utóbbi komoly egészségügyi kockázatokat jelent. Megfelelő védelem (fényvédő krémek és napszemüveg) hiányában elősegíti a bőröregedést és a bőrrák kialakulását, károsíthatja a szemet, és szürkehályoghoz vezethet.

Forrás: www.idokep.hu / http://ozonenetwork.hu

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!