Nagyvilág

2011.03.02. 15:21

Plagizálás gyanújával vizsgálják az ifjabb Kadhafi doktori disszertációját

<p>Vizsgálatot indítanak Szaif al-Iszlám Kadhafi doktori disszertációja ügyében - írja az afriport.hu a tekintélyes London School of Economics bejelentésére hivatkozva. Kadhafi második fiát apja politikai örökösének tekintették.</p>

A vizsgálatot azzal indokolták, hogy egyes hírek szerint Szaif al-Iszlám mások által írt szövegeket használt fel disszertációjában, de nem jelölte meg a forrásokat. A londoni egyetem egyelőre csak annyit közölt egy szűkszavú nyilatkozatban, hogy komolyan veszi, és alaposan kivizsgálja az ügyet. Az intézet előtt egyébként egy héttel ezelőtt több diák is tüntetett, haladéktalan vizsgálatot követelve.

A most 39 éves Szaif al-Iszlám 2003-tól 2008-ig járt a londoni egyetemre, s disszertációját a civil társadalom demokratikus folyamatokban játszott szerepéről írta. A civil társadalom egyébként hazájában, Líbiában mostanáig nem volt túl erős, a család által irányított államban a hivatalostól eltérő gondolkodásmódot nem tűrték el.

A Kadhafi család jó kapcsolatokat ápolt a neves londoni egyetem vezetésével, 2009-ben másfélmillió fontot ajánlott fel az egyetemnek kutatási célokra, ebből háromszázezer fontot már át is utaltak az intézménynek. Minap a tiltakozó diákok azt is követelték, hogy az egyetem adja vissza a pénzt Líbia népének.

Nem az ifjabb Kadhafi az első, aki mostanság disszertációbotrányba keveredett, kedden a német védelmi miniszter, Karl-Theodore Zu Guttenberg mondott le posztjáról, miután kiderült, két évvel ezelőtt írt dolgozatának kétharmadát más irományokból ollózta össze, és az eredeti szerzőket nem tüntette fel lábjegyzetben sem.

-Független Hírügynökség-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!