Nagyvilág

2011.03.27. 18:15

LÍBIA: Ra s Lanufot is visszavették a lázadók

<p>Tovább nyomulnak a líbiai lázadók nyugatra, a főváros, Tripoli irányába, miután vasárnap lendületet nyertek a Moamer Kadhafi csapatai fölött aratott győzelmek miatt, és visszavették az irányítást a kulcsfontosságú olajváros Ra s Lanuf felett is.</p>

A következő célpont Kadhafi szülővárosa, az ország tengerpartjának közepén lévő Szirte. A lázadók néhány napja még nagyon rosszul álltak, úgy látszott, hogy elvesztik minden fontos városukat, még a központjuknak tartott Bengázit is. A nyugatiak légicsapásai miatt aztán Kadhafi csapatai már nem támadták őket, sőt, elkezdtek visszavonulni nyugatra. Szombaton a felkelők visszafoglalták Azsdabíját és Bregát, a front ezzel 240 kilométerre nyugatra tolódott. Vasárnap újabb száz kilométert haladtak a lázadók a főváros felé, Ra s Lanufon túlra. A szintén visszaszerzett Bin Dzsavádban például Kadhafi posztereire és zöld zászlajára lövöldöztek, és a vezért szidalmazták az utcákon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!