Nagyvilág

2011.03.03. 13:41

Líbia - Újabb légicsapás a lázadókra, a NATO nem tervez beavatkozást

<p>Újabb légicsapást mértek a lázadók kezére került líbiai Brega város ellen - közölték a helyi lakók csütörtökön, egy nappal az után, hogy a városban összecsaptak a rezsimhez hű erők a lázadókkal, melynek során 12 ember meghalt.</p>

Az AFP helyszíni tudósítója arról számolt be, hogy a városban álló olajfinomító közelében két hatalmas kráter keletkezett a harci gépek bombázása miatt, ám esetleges áldozatokról nincsenek információk.

A NATO főtitkára eközben kijelentette: a szervezet nem tervezi, hogy beavatkozzon Líbiában, de felkészült "minden eshetőségre". Anders Fogh Rasmussen hozzátette: a döntéshozók "figyelemmel vannak" az észak-afrikai ország ellenzékének azon kérésére, hogy indítsanak légi támadást Moammer Kadhafi zsoldosainak megállítására. Mint a főtitkár kijelentette: bármilyen líbiai katonai akcióhoz - közte a repülésmentes övezet kialakításához - az ENSZ Biztonsági Tanácsának a hozzájárulása szükséges.

Moammer Kadhafi szerdán azt mondta: "ezrek fognak meghalni", ha a Nyugat beavatkozik, és támogatást nyújt a több mint két hete tartó felkeléshez. Az állami telvízióban megszólaló líbiai vezető úgy fogalmazott: "nagyon-nagyon hosszú hosszú ideig tart majd a harc" ha a külföldi hatalmak beavatkoznak, és "vérfürdő" lesz az országban.

Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia már korábban felvetette, hogy repülésmentes övezet kellene kialakítani Líbia felett, annak érdekében, hogy a Kadhafihoz hű erők ne tudják bombázni a líbiai vezető ellen fordult tüntetőket. Szerdán az Arab Liga is kijelentette, hogy elképzelhetőnek tart egy efféle missziót. James Mattis amerikai vezérőrnagy azonban arra figyelmeztetett, hogy bármiféle hasonló zóna kialakításához először bombázni kellene a líbiai légvédelem állásait.

Nem minden ország támogatna azonban egy esetleges katonai akciót: a francia külügyminiszter kedden úgy fogalmazott, hogy "ellentétes hatást" válthatna ki a beavatkozás az arab államokban, míg Törökország egyenesen "abszurdnak" nevezte a katonai művelet lehetőségét.

Ennek ellenére az amerikai hadsereg megkezdte a csapatösszevonást a térségben, amelynek részeként a Földközi-tengerre érkezett a USS Kearsarge és a USS Ponce hadihajó több száz tengerészgyalogossal a fedélzetén. Szerdán pedig egy Görögországban lévő amerikai katonai bázisra vezényeltek mintegy 400 amerikai tengerészgyalogost Észak-Karolinából.

Az Európai Unió külügyminiszterei március 10-én tartanak rendkívüli találkozót Brüsszelben a líbiai helyzettel kapcsolatban - jelentette be csütörtökön Catherine Ashton, az EU külügyi főképviselőjének szóvivője. Maja Kocijancic szerint az informális munkaebéden a résztvevők felkészülnek a másnapra tervezett, szintén rendkívüli EU-csúcstalálkozóra, ahol a tagországok állam- és kormányfői vitatják meg a térségben kialakult helyzetet.

-Független Hírügynökség-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!