Nagyvilág

2011.03.20. 19:51

Líbia: "Hatékonyak" és "gondnélküliek" voltak a légicsapások

<p>A francia védelmi minisztérium vasárnapi közlése szerint "hatékonyak" voltak az előző nap végrehajtott légicsapások Líbiában és a francia gépek "nem futottak különösebb nehézségekbe". Az amerikai hadsereg pedig azt közölte, hogy a 22 célpontból húszat biztosan sikerült rakétatámadásokkal elpusztítani. Közben egyre több nyugati és arab ország küld gépeket, hogy részt vegyenek a líbiai légtérzár felügyeletére létrehozott nemzetközi koalícióban.</p>

A francia védelmi szóvivő közlése szerint különösebb nehézségek nélkül hajtottak végre légitámadásokat szombaton, hatékonynak ítélve a francia gépek akcióit. Vasárnap több mint 15 francia harci gép vett részt Líbia feletti akciókban. A francia fegyveres erők közlése szerint földi támadásokra koncentráltak.

Az amerikai fegyveres erők afrikai parancsokságának vasárnapi közlése szerint "úgy tűnik, jól haladtak a légicsapások". A szombati rakétatámadásokkal a 22 célpont közül húszat biztosan sikerült eltalálni, köztük légvédelmi egységeket - közölte a parancsnokság szóvivője. "A légtérzár gyakorlatilag életbe lépett" - jelentette ki Mike Mullen amerikai tengernagy, a vezérkari főnök tanácsának elnöke.

Közben egyre több ország küld harci gépeket olasz repülőterekre, hogy csatlakozzanak líbiai légtérzárat betartató nemzetközi koalícióhoz. Az AFP francia hírügynökség információi szerint Katar és az Egyesült Arab Emírségek is gépeket küldött. Az olasz bázisokra Spanyolország és Dánia küldött még harci gépeket.

- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!