Nagyvilág

2011.03.04. 16:01

Líbia - Ha Kadhafi folytatja a háborút népe ellen, milliók menekülhetnek el az országból

<p>Amennyiben folytatja Kadhafi a háborút saját népe ellen, akkor 1,5-2 millió ember menekültáradata áraszthatja el a tunéziai és az egyiptomi határt. A menekülők most is több tízezren vannak, nagyrészt Líbiában dolgozó vendégmunkások.</p>

A tunéziai határon humanitárius veszélyhelyzet alakult ki, kevés az ivóvíz, rosszak a higiéniás körülmények és betegségek kezdenek terjedni a menekültek között. Szilágyi Béla, a Baptista Szeretetszolgálat vezetője számolt be a Független Hírügynökségnek a helyszínen tapasztaltakról.

Szilágyi Béla elmondta, hogy csütörtökön körülbelül 95 ezer ember érkezett a tunéziai-líbiai határra. Úgy tudni, 15-20 ezer embert még visszatartanak a líbiai oldalon. Akik sikerrel kimenekültek, arról számoltak be, hogy az ottani fegyveres erők elvették a kameráikat, fényképezőgépüket, mobiltelefonjaikat, hogy ne tudjanak felvételeket kivinni arról, hogy mit tapasztaltak az országban.

A menekültek legtöbbje Líbiában dolgozó vendégmunkás, de a szeretetszolgálat munkatársai találkoztak Bangladeshből, Kínából, Vietnámból való emberekkel, fekete-afrikaiakkal és líbiai születésűekkel, illetve tunéziaiakkal is. A menekülteknek körülbelül 10 százaléka líbiai. A határon 2-3ezer ember maradt, olyanok, akiknek nincsen sátruk, talán takarókat kaptak. A határtól 1-2 kilométerre lévő, 12-15 ezer férőhelyes átmeneti sátortábor van, de ivóvízzel nincsenek ellátva megfelelően és tisztálkodni sem tudnak, csak palackos vízzel, a latrina is kevés. Növekszik a bőrbetegségek, a fertőző szembetegségek és a hasmenéses megbetegedések száma.

A tábort vezető ENSZ alkalmazottak és a tunéziai polgári védelmisek szerint, ha Kadhafi tovább folytatja háborúját saját népe ellen, akkor 1,5-5millió további vendégmunkás menekülhet ki az országból és a líbiaiak áradata is megindulhat. Ebben az esetben a határon kialakult humanitárius veszélyhelyzet humanitárius katasztrófahelyzetté válhat.

Egyiptom felé körülbelül 75 ezren menekültek el eddig, ott kevésbé rossz a helyzet, mint a tunéziai határon.

A Baptista szeretetszolgálat felajánlotta egy 6 fős orvoscsoport útnak indítását, ha szükség van rá. Szilágyi Béla szerint a Külügyminisztérium is segítségnyújtás valamilyen formájában gondolkodik. A tunéziai határon kialakult helyzetben sokat segítene, ha az európai országok nem csak saját, hanem más országok állampolgárait is kimenekítenék, ez főleg egyiptomiakat érinthet, mert a menekültek fele - 44-46 ezer ember, onnan származik.

-Független Hírügynökség-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!