Nagyvilág

2011.03.31. 07:16

LÍBIA: Elmenekült és lemondott a külügyminiszter

<p>Nagy-Britanniában menekült és lemondott posztjáról szerdán Líbia külügyminisztere, aki nem akarja tovább képviselni Moamer Kadhafi kormányát - közölte a brit külügyminisztérium.</p>

A kormányerők offenzívája elől visszavonuló lázadók a nemzetközi segítséget kértek harcukhoz. A New York Times beszámolója szerint brit és amerikai ügynökök vannak Líbiában.

Musza Kusza líbiai külügyminiszter saját akaratából utazott Nagy-Britanniában és bejelentette, hogy lemondott posztjáról - közölte a brit külügyminiszter. Kadhafi kormányának egyik legmagasabb rangú tagjaként Líbia nemzetközi képviseletét kellett ellátnia, de "erre már nem hajlandó" - közölte a brit külügyminisztérium.

Az Egyesült Államok "nagyon jelentősnek" nevezte Kusza lemondását, ami nagy csapás Kadhafi rendszerének. Washington szerint a külügyminiszter elmenekülése arra utal, hogy a Kadhafi közelében lévő emberek már látják a líbiai vezető elkerülhetetlen bukását.

A brit külügyminisztérium közleményében Kusza követésére bátorította a Kadhafi közelében lévő embereket. Kuszát megelőzően már több magas rangú líbiai tisztségviselő állt át a lázadók oldalára, köztük miniszterek és magas rangú katonatisztek.

A lázadók szerdán kelet felé menekültek a kormányerők offenzívája elől, amelyeknek sikerült elfoglalniuk Ra s Lanuf és Bin Dzsavád városát, és a felkelők Bregából is menekülnek. A lázadok második számú katonai parancsnoka a BBC brit közszolgálati adónak adott interjúban "segítséget, fegyvereket és kommunikációs eszközöket" kért a nemzetközi közösségtől. A parancsnok elmondta: a koalíciós erők összekötői a lázadókkal együttműködve segítik a légicsapásokat.

A New York Times információi szerint Líbiában vannak az amerikai és a brit hírszerzés ügynökei. A lap információi szerint a CIA ügynökei a légicsapásokat segítik, adatokat gyűjtenek és kapcsolatot létesítenek a felkelőkkel. Brit tisztségviselők pedig elmondták a lapnak, hogy a brit hadsereg különleges egységei, valamint az MI6 ügynökei is kormányerők offenzívájavannak, akik a kormányerőkről gyűjtenek információkat. A Fehér Ház nem kommentálta a lap cikkét.
- Független Hírügynökség -


Líbia: Nicaraguai politikus képviseli az ENSZ-ben az észak-afrikai országot
fuggetlen | 2011.03.30 09:30

A korábbi nicaraguai külügyminiszter, Miguel D Escoto lett a Moamaer Kadhafi-vezette Líbia képviselője az ENSZ-ben.

Líbia : Kadhafi ismét a terror fegyveréhez nyúlhat egy vezető amerikai szenátor szerint
fuggetlen | 2011.03.30 09:26

Egy vezető amerikai szenátor szerint Moamer Kadhafi ismét nyugati célpontok elleni terrortámadások támogatásába kezdhet, "abban a kétes esetben", ha hatalmát megőrizné.

Líbia: A mostanáig szövetséges bolíviai elnök már Kadhafi ellen szónokolt
fuggetlen | 2011.03.30 09:20

Kihátrálni látszik kevés nemzetközi szövetségeseinek egyike Moamer Kadhafi líbiai vezető mögül. Evo Morales bolíviai elnök kedden elítélte az észak-afrikai országban történt emberi jogi visszaéléseket.

Líbia: Fegyvereket szereznének a lázadók a "baráti államoktól"
fuggetlen | 2011.03.30 08:55

Fegyvereket próbálnak szerezni az általuk barátinak tartott országoktól a líbiai lázadók.  Erről az ország második legnagyobb városában, Bengáziban néhány hete alakult átmenetei nemzeti tanács egyik szóvivője, Musztafa Guriani beszélt kedden este. Franciaország és az Egyesült Államok már korábban bejelentette, követeket küld a felkelők központjának számító városba.

LÍBIA: csak csütörtöktől irányít a NATO
fuggetlen | 2011.03.29 18:26

A NATO csütörtökre halasztotta a líbiai hadműveletek irányításának átvételét a Londonban kedden kezdődött Líbia-konferenciára hivatkozva. Franciaország "nagykövetet" küld a líbiai felkelők fellegvárának számító Bengáziba. Az Egyesült Államok is hasonló lépés megtételét tervezi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!