Nagyvilág

2011.03.04. 21:41

Líbia: ellentmondásos hírek Ra s Lanufból, mindkét fél magáénak mondja a várost

<p>Líbiaiak százai ünnepelték többek között a levegőbe lövöldözve, hogy heves összecsapásokban kiverték Moamer Kadhafi híveit pénteken Ra s Lanuf városából és átvették az irányítást.</p>

Az AFP francia hírügynökség jelentése szerint a felkelők vannak mindenütt, a helyi olajvállalatnál, a katonaság laktanyájában, a rendőrkapitányságon és a környező lakónegyedekben.

"Moamer, Te szamár" kiabálta több száz lázadó, a több mint negyven éve hatalmon lévő Kadhafit gúnyolva. "Elfoglaltuk a laktanyáikat, most fésüjük át a lakóházakat, hogy megtaláljuk Kadhafi erőinek maradékát" - mondta az egyik lázadó, Szuleh Szultan. Egy másik felkelő, Abdul Szalam szerint a katonák "úgy futottak, mint a nyulak. Kezdetben Grad rakétákkal és nehézfegyverekkel lőttek bennünket, de mi tovább nyomtuk őket, mert tudtuk róluk, hogy ők csak patkányok".

A kormány közben visszautasította, hogy a lázadók kezén lenne az olajfinomítójáról híres város. Kaled Kaaim külügyminiszter-helyettes szerint Ra s Nalufban nyugalom van, a kormány ellenőrzi a települést.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!