Nagyvilág

2011.03.07. 21:11

Líbia: az Európai Unió újabb szankciókat készít elő

<p>Új szankciókat készít elő az Európai Unió Moamer Kadhafi líbiai vezető rendszere ellen, ezúttal a gazdasági vállalkozásokat célozzák majd, köztük a Líbiai Befektetési Hatóság (LIA) befektetéseit. Diplomáciai források szerint ha az unió 27 tagállamának egyikének sincs ellenvetése, már kedden elfogadhatják a döntést.</p>

A LIA-t 2006-ban hozták létre, hogy befektesse az észak-afrikai ország olajbevételeit és más nemzeti jövedelmeit. Múlt héten a Financial Times brit napilap kiadója, a Pearson-csoport befagyasztotta a LIA 3,27 százalékos - 250 millió fontot (79,6 milliárd forintot) érő - részesedését a vállalatban.

Az Európai Unió kemény nemzetközi szankciókat vezette be eddig is a Kadhafi-rezsim ellen, befagyasztották a líbiai vezető és huszonöt bizalmasa számláit, illetve utazási tilalmat rendeltek el ellenük a civilek elleni brutalitás miatt. Az intézkedések különösen vonatkoznak Kadhafi hét fiára, lányára és feleségére, Szaifa al-Barasszira. Az uniós szankciók az ENSZ-énél több embert érintenek. Mindkét szervezet betiltotta a líbiai fegyverszállításokat is. Az Európai Unió emellett minden olyan eszköz eladását megtiltotta, amely alkalmas lehet a belső elnyomás gyakorlására.

- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!