Nagyvilág

2011.03.18. 18:41

LÍBIA: A franciák szerint felkészültek a beavatkozásra

<p>Minden készen áll a katonai beavatkozáshoz Líbia és annak vezetője, Moamer Kadhafi ellen - jelentette be Alain Juppé francia külügyminiszter. Szombaton a francia fővárosban csúcsértekezleten vizsgálják meg a líbiai kormány által pénteken kihirdetett tűzszünet hatásait.</p>

Juppé a bejelentés előtt konzultált Francois Fillon francia miniszterelnökkel is. A szombati párizsi megbeszélésen számos európai, arab, afrikai és amerikai ország és az ENSZ vezetője vesz majd részt, itt döntenek a beavatkozásról.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa csütörtök este döntött az észak-afrikai ország légterének lezárásáról és a katonai beavatkozásról, hogy így akadályozzák meg Moamer Kadhafi csapatait abban, hogy továbbra is civilekre támadjanak. Tripoli az ENSZ döntése után nem sokkal, pénteken azonnali tűzszünetet jelentette be, s megtiltotta légterének használatát minden repülőgép számára. Az még nem egyértelmű, hogy a több mint negyven éve hatalmon lévő vezető tartja-e magát a bejelentett tűzszünethez, ellenzéki források szerint ugyanis a kormánycsapatok nem hagytak fel az erőszakkal. Ezzel kapcsolatban a francia külügyminiszter azt mondta, nem csak az ellenzék által ellenőrzött keleti országrészben kell elhallgatniuk a fegyvereknek, hanem az országban mindenhol.
- Független Hírügynökség  -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!