Nagyvilág

2011.03.17. 15:11

LÍBIA - A felkelők tagadják, hogy Miszráta elesett

<p>A líbiai felkelők tagadják, hogy Moamer Kadhafi csapatainak kezére került volna Miszráta. A város "elestéről" nem sokkal korábban számolt be az állami televízió, amely szerint a kormányerők már a felkelők központjának számító Bengázi külvárosában járnak.</p>

A felkelők ugyanakkor elismerték, hogy Bengázit légitámadás érte, ám azt közölték, hogy a légvédelmi rendszerük elhárította a támadást, és két repülőgépet lelőttek. Egy, a városban élő orvos az AFP-nek azt mondta, Bengáziban valóban lelőttek legalább egy repülőgépet.

Az Allibja állami televízió nem sokkal korábban jelentette, hogy Kadhafi erői Bengázi környékén járnak már, és az onnan 150 kilométerre fekvő Zuvajtina, valamint Miszráta városok fölött már visszavették az ellenőrzést. Miszráta már a múlt héten is erős ostrom alatt állt, de Kadhafi erőinek támadásait mindannyiszor sikerült visszaverniük a felkelőknek. A felkelők közlése szerint szerdán 18 ember vesztette életét a városban dúló harcokban.

Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár eközben "gyors megállapodást" sürgetett az ENSZ Biztonsági Tanácsában, mondván: "kifutnak az időből". "Ha Kadhafi fog győzni, az egyértelmű jelzés lesz arra, hogy az erőszak kifizetődő" - fogalmazott a főtitkár egy csütörtöki Facebook-bejegyzésben, humanitárius szempontból elfogadhatatlannak nevezve ezt a forgatókönyvet. Mint közölte, a "NATO készen áll a civil lakosság védelmére", ezért az ENSZ BT-nek minél gyorsabban kell döntenie az esetleges beavatkozásról.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!