Nagyvilág

2011.03.27. 16:27

Katonákra támadt az Al-Kaida Jemenben

<p>Hét katonát öltek meg az Al-Kaidához tartozó fegyveresek Jemenben vasárnap. Amerikai hírszerzők szerint a Perzsa-öbölbeli országban működő terrorszervezet komolyabb támadásra készül.</p>

Hat jemeni katonát megöltek, négyet pedig megsebesítettek a feltehetőleg az Al-Kaida terrorszervezet fegyveresei Marab városában, a fővárostól Szanaatól keletre. A terroristák egy katonai konvojon ütöttek rajta.

Az Al-Kaida tagjai egy másik katonát is megöltek vasárnap, amikor egy kormányépületet támadás ért az ország déli részén, Dzsar városában. A meggyilkolt katona az épület egyik őre volt. A város Abjan tartományban fekszik, amelyben különösen erős a terrorszervezet befolyása. A biztonsági erőkkel történt összecsapásban egy terrorista is megsérült. Korábban fegyvereseknek sikerült elfoglalniuk több rendőrőrsöt és egy helyi rádiót is.
A Washington Post szombati számában amerikai hírszerzési forrásokra hivatkozva azt írta, a jemeni al-Kaida nemsokára képes lehet komoly támadást indítani, kihasználva az országban két hónapja kezdődött kormányellenes megmozdulásokat. A jemeni Al-Kaida tavaly már kísérletezett csomagküldő amerikai teherszállító repülőgépek felrobbantásával, de egyszer sem sikerült az egyszerű küldeményként feladott csomagokat működésbe hozni.

A felkelők által támadott, több mint harminc éve hatalmon lévő Ali Abdullah Szaleh elnök fontos szövetségese az amerikaiaknak a terrorszervezet ellen folytatott harcban. Az elnök nem mindenáron ragaszkodik posztjához, de "nem akarja káoszba taszítani hazáját", és vasárnap azt mondta, csak párbeszéddel lehet elhárítani a fenyegető polgárháborút. Az elnök szerint hatalma a tüntetések ellenére biztos, és nem engedi, hogy egy kisebbség a többségre erőltesse akaratát. Szaleh hajlandó lenne még az idén távozni a hatalomból, de pártja szerint ki kell töltenie 2013-ig tartó mandátumát.

- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!