Nagyvilág

2011.03.16. 14:31

Kampány a nemzetiség vállalásáért a szlovákiai népszámláláson

<p>Kampány indult Szlovákiában annak érdekében, hogy meggyőzzék a magyar kisebbség tagjait: a májusi népszámláláson merjék vállalni nemzeti hovatartozásukat - írja a felvidek.ma weboldalra hivatkozva a Kitekintő.</p>

Az elemző honlap emlékeztet: a népszámlálás azért is fontos esemény a szlovákiai magyar kisebbség számára, mert a helyi és regionális önkormányzatok a felmérés ismeretében juthatnak különböző támogatásokhoz és ez alapján igényelhetik vissza az adóból befolyt összegeket. "Külön figyelmet érdemelnek azok a települések, ahol a magyarság aránya a 20 százalékos kisebbségi nyelvhasználati küszöb környékén mozog" - figyelmeztet a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala (SZMK) és a Magyar Koalíció Pártja (MKP) közös nyilatkozata.

A SZMK tavaly októberben kezdett kampányt a magyar kisebbség tagjainak ösztönzésére, hogy merjék bevallani nemzeti hovatartozásukat. A kampány során a tervek szerint plakátokat, felvilágosító füzeteket, tévészpotokat és más hirdetéseket tesznek közzé a lokális médiában, valamint a helyi és regionális televíziókban. A kampányban közösen vesz részt az MKP és a Most-Híd párt is - a két szervezet március elején már tartott egy közös rendezvényt a népszámlálás érdekében.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!