Nagyvilág

2011.03.03. 15:31

Újranyithatja bagdadi szerkesztőségét az al-Dzsazíra

<p>Az iraki kormány engedélyt adott az al-Dzsazíra arab hírtelevíziónak arra, hogy újranyissa bagdadi szerkesztőségét - közölte csütörtökön egy neve elhallgatást kérő iraki kormánytisztviselő az AFP francia hírügynökséggel. A katari központú hírtelevíziót több mint hat éve tiltotta ki Bagdadból az akkori iraki kormány.</p>

"Megegyeztünk az al-Dzsazírával arról, hogy engedélyezzük bagdadi szerkesztősége újranyitását" - közölte a neve elhallgatását kérő iraki kormánytisztviselő. A katari központú hírtelevízió munkáját az iraki hatóságok nem korlátozzák külön rá vonatkozó szabályokkal, csak az általában a sajtóra vonatkozó szabályokat kell betartaniuk. A tisztségviselő a "ne provokáljon konfliktust" korlátozást emelte ki.

Az iraki átmeneti kormány 2004 augusztusában azzal az indokkal zárta be az al-Dzsazíra bagdadi szerkesztőségét, hogy erőszakra bíztat. A hírtelevíziót akkor George Bush amerikai elnök kormánya is erősen kritizálta, egyebek mellett azért, mert olyan felvételeket mutatott be, amelyeket az iraki lázadók készítettek. Az akkori iraki belügyminiszter szerint az emberrablásokkal foglalkozó tudósítások a "terroristákat bátorították".

Az AFP-nek nyilatkozó iraki kormánytisztviselő elmondása szerint már csak szervezés kérdése, hogy a szerkesztőséget mikor nyitja újra a hírtelevízió.

-Független Hírügynökség-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!