Nagyvilág

2011.03.31. 09:45

Újra fúrhatnak új olajkutat a Mexikói-öbölben

<p>Az Egyesült Államok kormány szerdán először adott engedélyt új mélytengeri olajfúrásra a Mexikói-öbölben a történt tavalyi olajszennyezés óta. Az engedélyt a Shell nevű olajcég kapta meg.</p>

Az amerikai hatóságok a tavalyi szennyezés óta nem adtak ki új engedélyeket mélytengeri olajfúrásra, csak a katasztrófa miatt felfüggesztett munkák újraindítására bólintottak rá.

A hágai székhelyű Shell a louisianai partoktól 220 kilométerre délre, 829 méteres mélységben fúrhat olajkutat a Mexikói-öbölben a szerdán megkapott engedély alapján - közölte a tengeri olajkitermelést felügyelő amerikai hatóság. Ez az első engedély új mélytengeri olajfúrás megkezdésére a tavalyi olajszennyezés miatt bevezetett moratórium óta.

Az amerikai hatóságok eddig csak hat olyan mélytengeri kútra adtak engedélyt, amelyeket a moratórium előtt már engedélyeztek.

A Mexikói-öbölben történt tavalyi olajszennyezés az Egyesült Államok egyik legsúlyosabb katasztrófáját okozta. A BP olajcég Deepwater Horizon nevű olajfúrótornya egy április huszadikán történt, 11 halálos áldozatot követelő robbanás után két nappal süllyedt a tengerfenékre. A sérült kútból 4,9 millió hordónyi (780 millió liter) olaj ömlött a tengerbe. A BP-nek majdnem három hónapra volt szüksége a szivárgás megállítására.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!