Nagyvilág

2011.03.17. 17:16

JAPÁN FÖLDRENGÉS: jót tehet a társadalomnak a tragédia

<p>A Japánban történt földrengést és cunamit általában mindenki a tragédia felől közelíti meg, hiszen sokan meghaltak és óriási károk keletkeztek. De bármilyen kegyetlen is kimondani, a természeti katasztrófának pozitív hatása is lehet a japán társadalomra - mondta a Független Hírügynökségnek Hidasi Judit japanológus, a Budapesti Gazdasági Főiskola Külkereskedelmi Karának dékánja.</p>

Az elmúlt 20 évben a japán társadalom krízisen ment át. Átrendeződtek, elcsúsztak a hagyományos értékek, és a korábbiaknál sokkal individualizáltabb, önzőbb világ alakult ki a szigetországban. Több millió fiatal vált deviánssá, és szociálisan furcsa viselkedésminták jelentek meg. Sokan nem kommunikálnak egymással, sőt vannak, akik évekig ki sem mozdulnak a lakásból. A dékán szerint egy ilyen krízishelyzetben a földrengés okozta kollektív sokk egyfajta katalizátorként hathat. A japánok hagyományos, ősi értékrendjéből olyan erőket szabadíthat fel, amelyek erősítik a társadalmi kohéziót és fel tudják rázni ezt az elveszett fiatal generációt is - fogalmazott Hidasi Judit.

Mint ahogyan baj esetén egy család is összefog, úgy a japán földrengés után egy nemzetnek kell összetartania. Ez az esemény a fiatalokat arra késztetheti, hogy bekapcsolódjanak a társadalmi körforgásba, de a japanológus szerint nemcsak arról van szó, hogy ezek a fiatalok most részt vesznek a segélyprogramokban. Hidasi Judit elmondta: annak a több millió fiatalnak, akik eddig nem vettek részt aktívan a társadalom életében, nem dolgoztak, nem tanultak vagy nem csináltak semmit, most hirtelen fel kell nőniük. Sokuk otthona romba dőlt és vannak, akik a szüleiket is elvesztették, akik eddig eltartották őket. Nekik egzisztenciát kell maguknak teremteniük, tanulniuk és dolgozniuk kell. Társadalmi szempontból tehát pozitív változást hozhat Japánnak a pusztító földrengés - tette hozzá.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!