Nagyvilág

2011.03.25. 19:45

Újabb republikánus indulna Barack Obama ellen 2012-ben

<p>Újabb jelölttel bővült a Barack Obama amerikai elnök kihívásáért küzdő republikánus politikusok köre, a legfrissebb induló egy Európában nem túl ismert amerikai képviselő, Michele Bachmann lehet.</p>

Újabb politikus szállhat harcba az republikánus párt 2012-es elnökjelöltségéért az Egyesült Államokban. A legújabb potenciális Obama-kihívó Michele Bachmann kongresszusi képviselő lehet - írja a kitekinto.hu.

Korábban már bejelentették, hogy a 2008-ban már próbálkozó Mike Huckabee és Mitt Romney, mellett Newt Gingrich, a képviselőház volt elnöke és a konzervatív Tea party kedvence, a 2008-ban alelnökjelölt Sarah Palin is nekifuthat a versenynek. A minnesotai Michele Bachmann négy éve tagja a szövetségi képviselőháznak, és ő alakította meg a Tea Party-frakciót is.

Az 54 éves Bachmann nem csak költségvetési kérdésekben konzervatív, hanem szociális téren is: elutasítja az evolúciótant, és betiltaná a melegházasságot és az abortuszt is. A politikus 13,5 millió dollárt kalapozott össze novemberi képviselői újraválasztási kampányára, ezt esetében nem szakszervezetek és más politikai támogató csoportok, hanem jórészt magánszemélyek fizették be. Bachmann esélyeit növelheti, hogy az első előválasztást hagyományosan szülőföldjén, Iowa államban tartják, itt ráadásul konzervatív nézetei is népszerűek.

Elemzők szerint ugyanakkor éppen túlzott konzervativizmusa lehet Bachmann gyengéje is, hiszen az amerikai társadalom jóval megengedőbb nála. A Washington Post/ABC News múlt heti felmérése szerint például az Egyesült Államok lakosságának több mint fele engedélyezné az azonos neműek hivatalos egybekelését.

-Független Hírügynökség-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!