Nagyvilág

2011.03.27. 18:45

Fontos tartományi választást bukhattak el Angela Merkelék

<p>Csaknem hatvan év kormányzás után valószínű, hogy elvesztette Baden-Württemberg tartomány irányítását az Angela Merkel német kancellár vezette konzervatív Kereszténydemokrata Unió.</p>

A vasárnapi tartományi választásokon ugyanis az exit poll felmérések szerint ellenzéki győzelem született. Így ez lehet az első német állam, amelynek zöldpárti vezetése lehet, ugyanis a környezetvédő párt soha nem látott 25 százalékos eredményt ért el.

A szavazás napján a választófülkékből kilépőket megkérdező közvélemény-kutatás eredményei szerint a mostanáig ellenzéki szociáldemokraták és zöldek együtt 48, a kereszténydemokraták pedig szövetségeseikkel, a szabad demokratákkal közösen is csak 43,7 százalékot kaptak.

A zöldek kiváló szereplésében fontos része volt a március 11-ei japán földrengés és cunami okozta atomerőmű-balesetnek, a nukleáris energia használata ellen régóta kampányoló párt ezzel szerezhetett annyi plusz szavazatot, hogy története során először tarományi miniszterelnököt adhasson.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!