Nagyvilág

2011.03.25. 17:50

Felfüggesztett börtönre ítéltek egy horvát papot melegellenes kijelentései miatt

<p>Három hónapos felfüggesztett börtönre ítéltek gyűlöletbeszéd miatt egy horvát katolikus papot, a 2010-es belgrádi melegfesztiválról írt, a blogjában közölt véleményéért. A plébános szerint ugyanis a horvát főváros polgárainak is ugyanúgy kellene fellépni a melegfelvonulás résztvevői ellen, mint a rendezvényt szétverő szerb szélsőségesek tették saját fővárosukban.</p>

Franjo Jurcsevicset, a Rijeka mellett Kasztav plébánosát egyébként még januárban ítélték el, de csak pénteken járt le a fellebbezési határidő, s mivel a lelkipásztor nem élt ezzel, ekkor vált jogerőssé az elsőfokú döntés. Sandra Juranovic, a Rijekai Bíróság szóvivője azt mondta, a lelkipásztornak akkor nem kell börtönbe vonulnia, ha egy éven belül nem ismétli meg tettét.
A tavaly októberi belgrádi melegfesztivált hatezer ellentüntető verte szét, a futballhuligánokból és ultranacionalistákból álló ellendemonstráló tömeg a rendőrökkel is összecsapott, százötvenen megsérültek, többségük rendőr.

A melegellenes fellépést támogatva a horvát katolikus pap azt írta, hogy a "belgrádi polgárok végre megmutatták, mit gondolnak a pszichopatákról. Éljenek a normális belgrádi polgárok. A zágrábiaknak is ugyanígy kellene reagálni, amikor ezek a beteg emberek megszállják a nyilvános helyeket."

A Kontra nevű horvát melegszervezet - amely egyébként az igazságszolgáltatáshoz fordult Jurcsevics kijelentései miatt - az ítélet jogerőre emelkedése után üdvözölte a bírói döntést. Az egyesület szerint Franjo Jurcsevics elmarasztalása fontos üzenet, mert kiderült, hogy nem lehet tolerálni a diszkriminációt és az erőszakos fellépést egyetlen társadalmi csoport ellen sem.

Az ítéletet egyébként a pap is nyilvánosságra hozta blogján. Horvátország 4,4 milliós lakosságának kilencven százaléka római katolikus.

-Független Hírügynökség-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!