Nagyvilág

2011.03.24. 06:00

Elutasították a megszorítást, ezért lemondott a portugál kormányfő

<p>Bejelentette lemondását szerdán késő este José Socrates portugál miniszterelnök, miután a lisszaboni parlament elutasította a kisebbségben kormányzó kabinet legújabb gazdasági megszorító csomagját.</p>

"Valamennyi ellenzéki párt elutasította a kormány által javasolt intézkedéseket, amelyek megóvnák az országot attól, hogy külső segítséghez folyamodjon" - fogalmazott a kormányfő esti televíziós beszédében, hozzátéve, hogy ennek nyomán benyújtotta lemondását Anibal Cavaco Silva államfőnek. "Ez a válság nagyon súlyos következményeket von maga után Portugália szavahihetőségére nézve a pénzügyi piacokon" - mondta Socrates, aki szerint "mostantól azoknak kell felelősséget vállalniuk a következményekért, akik kiváltották azokat".

A 230 tagú portugál parlamentben a kormányzó Szocialista Pártnak 97 képviselője van. A korábbi költségvetési kiigazításokat - szám szerint hármat - azonban segítette a legnagyobb ellenzéki pártnak számító jobbközép Szociáldemokrata Párt azzal, hogy tartózkodott az azokról szóló szavazáson. Szerdán viszont a szociáldemokraták csatlakoztak a négy kisebb ellenzéki párthoz, amelyek elutasították a megszorításokra vonatkozó legújabb kormányzati terveket. A költségvetési hiány csökkentését célzó megszorító csomagban egyebek mellett további adóemelés, és a szociális kiadások újabb csökkentése szerepelt.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!