Nagyvilág

2011.03.16. 19:56

Eltűnt a New York Times négy újságírója Líbiában

<p>Eltűnt Líbia keleti részén a New York Times című amerikai lap négy újságírója, köztük egy kétszeres Pulitzer-díjas tudósító - közölte szerdán a Times. Közben a Guardian című brit lap főszerkesztője bejelentette, hogy a líbiai hatóság szabadon engedték egyik újságírójukat, akit két hete vettek őrizetbe.</p>

A Bizottság az Újságírók Védelmére (CPJ) nevű sajtóvédő szervezet több mint negyven újságírók elleni támadást jegyezett fel Líbiában.

A New York Times közlése szerint a lap szerkesztői utoljára New York-i idő szerint kedd reggel tudták felvenni a kapcsolatot a Líbiában dolgozó négy újságíróval. A lap másodkézből származó információi szerint az Adzsdabija városából tudósító újságírókat a líbiai kormánycsapatok vették őrizetbe, de ezt nem tudták megerősíteni.

A Times főszerkesztője elmondta: már felvették a kapcsolatot a líbiai kormány képviselőivel, akik azt közölték, hogy azonnal szabadon fogják őket engedni, ha kiderül, hogy fogságba estek. A líbiai kormány egyelőre azonban nem tud az újságírókról semmit és most próbálja megállapítani, hogy hol lehetnek.

Az eltűnt újságírók között van a Times kétszeres Pulitzer-díjas bejrúti irodavezetője, Anthony Shadid, valamint Stephen Farrel riporter, akit 2009-ben a brit különleges erők szabadítottak ki a tálibok fogságából. Rajtuk kívül még két tapasztalt háborús fotóriporter, Tyler Hicks és lynsey Addorio tűnt el Líbiában.

Közben a Guardian című brit főszerkesztője bejelentette, hogy a líbiai hatóságok szabadon engedték a lap egyik újságíróját, aki március másodikán esett a kormányerők fogságába. Ghaith Abdul-ahad már el is hagyta Líbiát - közölte Alan Rusbridger.

A Bizottság az Újságírók Védelmére nevű sajtóvédő szervezet több mint negyven támadást jegyzett fel újságírók ellen Líbiában. Ezek közül eddig egy volt halálos. Az Al-Dzsazíra arab hírtelevízió operatőrét március 12-én lőtték agyon egy rajtaütésben.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!