Nagyvilág

2011.03.07. 21:31

Egy hónapra kitiltották Tibetből a turistákat

<p>Nem utazhatnak márciusban turisták Tibetbe, a három évvel ezelőtti erőszakos kormányellenes tüntetések évfordulója miatt. Tibet turisztikai hivatala még nem döntött arról, hogy áprilisban is tiltott lesz-e a külföldieknek a kínai tartomány. Az ázsiai nagyhatalom a beutazást csak különleges esetekben engedélyezi.</p>

Három éve, nem sokkal a pekingi olimpia előtt buddhista szerzetesek kezdeményezték a kommunista uralom elleni tüntetéseket. Az egy évvel korábban börtönbe zárt társaikat akarták kiszabadítani. A buddhista szerzetesek azért kerültek 2007-ben rács mögé, mert megünnepelték a dalai láma Amerikától kapott kitüntetését.

A 2008-as zavargásokban a rendőrök több tüntetőt agyonlőttek, több mint hatszázan pedig megsebesültek. A kínai hatóságok tagadják, hogy a tüntetés alatt bárkit bántalmaztak volna, de a külföldi sajtót akkor nem engedték be a régióba. New Yorkban kétszáz menekült tett tanúvallomást az esettel kapcsolatban azóta.

Tibetben a vallási és etnikai ellentétek is komoly problémákat okoznak. Az utóbbi években sok kínai bevándorló telepedett le Lhászában, a tibeti autonóm tartomány fővárosában.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!