Nagyvilág

2011.03.23. 19:10

Dobozolt csecsemők: a szervkereskedelem még nincs kizárva

<p>Mivel még nem tisztáztak minden kérdést, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) egyelőre nem közöl részleteket az ukrán-magyar határon talált elkábított csecsemők ügyében - közölték az SZBU kárpátaljai főosztályánál. A gyermekügyi szolgálat kárpátaljai vezetője szerint még az sem bizonyított, hogy béranyától születtek-e az ikrek.</p>

A kéthónapos Viki és Kim - egyelőre állítólagos - francia szülei a Kárpáti Igaz Szó-nak elmondták, hogy azért utaztak külföldre a gyermekáldásért, mert el akarták titkolni, hogy az anya képtelen a magzatok kihordására. A lap tudósítója szerint a francia házaspár a munkácsi gyermekkórház folyosóján kisírt szemmel várja a gyermekcsempészési ügy jobbra fordulását. A pár jelenleg bírói engedéllyel látogathatja vér szerinti gyermekeit. Az ikrek addig maradnak az intézményben, míg nem rendeződik jogi státusuk.

A példátlan esetet kommentálva Vaszil Szitar, az SZBU Kárpátalja megyei főosztályának vezetője elmondta, hogy a nyomozás folyamatban van, ezért nem térhet ki a részletekre. Nem tisztázottak az ügy jogi vonatkozásai sem, sőt egyelőre az sem bizonyított, hogy béranyától születtek a kicsik, mondta Szvitlana Jakimelina, a megyei gyermekügyi szolgálat vezetője.

A francia házaspár ukrán ügyvédje a Kárpáti Igaz Szónak elmondta, hogy tiltott határátlépés vádjával indult eljárás a feltartóztatott család ellen. A lakókocsiban a gyerekekkel az édesapa és a nagyapa utazott. Az édesanya egy másik járművel követte őket. Jogi képviselőjük elmondása szerint a házaspár az interneten szerzett tudomást arról a kijevi klinikáról, ahol a béranya mesterséges megtermékenyítése megtörtént.

- Nagyon sajnáljuk, hogy helytelenül cselekedtünk, amikor megpróbáltuk átcsempészni a határon a babákat. De higgyék el, végső elkeseredésünkben tettük. Tizenhárom évig nem lehetett gyerekünk - mondták a szülők, akik harminckétezer eurót fizettek egy közvetítő ügynökségnek, amely azonban a sorsukra hagyta őket.

Mint ismeretes a francia gyerekcsempészek az Asztély-Beregsurány magyar-ukrán határátkelőn buktak le. A két külföldi, apa és fia egy lakóbusszal jelentkezett kilépésre. A jármű átvizsgálása során az egyik heverő ágyneműtartójában két mélyen alvó újszülöttre bukkantak az ukrán vámosok. A kórházba szállításuk után kiderült, hogy mindkét csecsemő egészséges és jól gondozott.

Franciaországban nem engedélyezett a béranyaság. S míg más uniós tagállamokban 40 ezer dollárba is kerülhet, Ukrajnában akár már 15 ezerért is elérhető ez a szolgáltatás. Itt azonban az újszülöttek külföldiek általi örökbefogadása terén tornyosulnak áthághatatlannak tűnő bürokráciai akadályok, akár a vér szerinti szülők előtt is.

-Független Hírügynökség-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!