Nagyvilág

2011.03.08. 15:51

Bizalmatlansági indítványt nyújtottak be a román kormány ellen

<p>Bizalmatlansági indítványt nyújtottak be a bukaresti kormány ellen a román ellenzéki pártok az új munkatörvénykönyv beterjesztése miatt.</p>

Az Emil Boc vezette kormánykoalíció úgynevezett felelősségvállalással szeretné elfogadtatni a munkatörvénykönyvet, ami azt jelenti, hogy nem lesz parlamenti vita a jogszabálytervezetről, a procedúra azonban a kabinet menesztésének veszélyét is magában hordozza.

Felelősségvállaláskor az ellenzék, ha az előterjesztett jogszabály nem tetszik neki, mindössze annyit tehet, hogy bizalmatlansági indítványt nyújt be. Erről a parlament szavaz, ha pedig elfogadja, a kormánynak mennie kell. Amennyiben az indítványt elutasítják, a törvény - amelyért felelősséget vállaltak - elfogadottnak tekinthető.

Az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD), a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Konzervatív Párt (PC) alkotta Szociál-Liberális Szövetség kedd délután benyújtott indítványát jövő szerdán vitatja meg a parlament.

A kormány álláspontja szerint a módosított munkatörvénykönyv - amelyet a Nemzetközi Valutaalap szorgalmazott - egyebek mellet rugalmasabbá teszi a munkaerőpiacot és visszaszorítja a feketemunkát, a tervezet azonban az ellenzék és a szakszervezetek elégedetlenségét váltotta ki, a többi közt amiatt, hogy a munkáltatók könnyebben elbocsáthatják alkalmazottjaikat és határidős munkaszerződéseket is bevezethetnek. A szakszervezetek szerint a módosítások kiszolgáltatják az alkalmazottakat, "rabszolgaságba" hajtva őket. A tervezet ellen már több városban is tüntetéseket szerveztek.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!