Nagyvilág

2011.03.03. 21:11

A dánok szerint társadalmilag elfogadható az illegális letöltés

<p>A dánok 70 százaléka nem helyteleníti a kalózfájlok magáncélú letöltését. Ugyanakkor a profitorientált kalózkodást elutasítják - derült ki az egyes törvények és azok megszegésének elfogadhatóságát vizsgáló felmérésből.</p>

Morális és etikai attitűdökről kérdezte a dán válaszadókat a Rockwool Foundation Research Unit. A kutatók azt vizsgálták, hogy bizonyos törvények megszegését milyen mértékben tartják társadalmilag elfogadhatónak a dán állampolgárok. A többek között adózási és biztosítási visszaélésekkel foglalkozó kutatásban rákérdeztek a szerzői jogi jogsértésekre is. Azt kérték a válaszadóktól, hogy egy egytől tízig terjedő skálán jelöljék be, mennyire tartják elfogadhatónak az illegális letöltést, ha az magáncélú használatra történik.

A TorrentFreak beszámolója szerint a kutatók azt állapították meg, hogy tízből hét dán hajlik arra, hogy elfogadja a kalózkodást, ha az magáncélból történik. A válaszadók 15-20 százaléka adott hangot teljeskörű elfogadásnak, míg tízből hárman nyilatkoztak úgy, hogy a szerzői jog megsértése elfogadhatatlan.

Fontos megállapítása a felmérésnek ugyanakkor, hogy ha az illegális letöltés haszonszerzési céllal történik, az a többség számára elfogadhatatlan. Négyből három megkérdezett állította, hogy a kalózfájlok profitorientált terjesztése társadalmi szempontból teljességgel elfogadhatatlan.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!