Nagyvilág

2011.02.17. 22:07

Vlagyimir Putyin-hegy Kirgizisztánban

<p>Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnökről neveztek el egy hegycsúcsot Kirgizisztánban, miután csütörtökön a kormány kezdeményezését megszavazta a közép-ázsiai ország parlamentje. A 4446 méteres, immár Vlagyimir Putyin nevét viselő csúcs az ország északi részén lévő Tien San hegységben van.</p>

A kormány egyik tisztviselője azt mondta, hogy Putyin - aki szereti, ha olyan férfias szabadtéri foglalatosságok közben fotózzák, mint a lovaglás vagy az úszás - lelkesedett a később róla elnevezett csúcs megmászásáért. Putyin a keresztelőről kirgiz kollégájától, Almazbek Atambajevtől hallott, s azt mondta, hogy illene személyesen megmásznia a róla elnevezett hegyet.

A kezdeményezést egyébként a kirgiz parlament egyhangúan támogatta. "Nem baj, hogy Putyinról nevezünk el egy hegyet, végül is a csúcs kapja meg Putyin nevét, nem ajándékoztuk az orosz miniszterelnöknek az egész hegyet" - mondta az egyik kirgiz képviselő. A parlament egy másik tagja pedig azért bosszankodott, mert szerinte túl alacsony hegyet neveztek el Putyinról, pedig az országban vannak hétezer méternél is magasabb csúcsok. "Még azt hiheti Vlagyimir Vlagyimirovics, hogy nem becsüljük őt eléggé" - hangzott el a parlamenti vitában. Kirgizisztánban egyébként már van Borisz Jelcin-csúcs is.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!