Nagyvilág

2011.02.28. 15:37

Utazási tilalom és vagyonbafagyasztás Mubarak és családja ellen

<p>Az egyiptomi főügyész hétfőn utazási tilalmat rótt ki Hoszni Mubarak egykori egyiptomi elnökre és családjára, valamint elrendelte belföldi vagyonuk befagyasztását.</p>

A döntést a volt államfő állítólagos vagyonfelhalmozása miatt indított nyomozás miatt hozták. Sokak szerint Mubarak több milliárd dolláros vagyont szedett össze majdnem harminc évig tartó hatalma alatt.

Az egyiptomi főügyész megtiltotta Hoszni Mubaraknak és családjának, hogy elhagyja Egyiptomot, és elrendelte minden belföldi vagyonuk befagyasztását. A döntés a volt elnökre, feleségére, valamint két fiára vonatkozik.

Az ügyészség közleménye szerint erre a Mubarak és családja ellen indított nyomozás miatt volt szükség. A nyomozást az előző elnök és családja vagyonfelhalmozásával kapcsolatban érkezett panaszok alapján indították - áll a közleményben. Azt azonban nem részletezték, hogy pontosan milyen panaszokról van szó. 

Befagyasztották Mubarak vagyonát

A főügyész egy héttel korábban már elrendelte a Mubarakcsalád külföldi vagyonának befagyasztását. A kérést az egyiptomi külügyminiszter továbbította a külföldi kormányoknak és pénzintézeteknek. Svájc már pár órával lemondása után befagyasztotta Mubarak vagyonát.

Mubarak február 11-én mondott le elnöki pozíciójáról, 18 napig tartó ellenzéki tüntetések hatására. A kormányellenes tüntetők egyik követelése volt Mubarak vagyonfelhalmozásának kivizsgálása. Sokak szerint a volt elnök több milliárd dolláros vagyon gyűjtött össze majdnem harminc évig tartó elnöksége alatt. Pontos számokat azonban nem lehet tudni. Mubarak jogászai pedig tagadták a milliárdos vagyonról szóló híreket.
- Független Hírügynökség -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!