Nagyvilág

2011.02.13. 11:38

Szavaznak a világ egyik legszegényebb országában

<p>Megkezdődtek a parlamenti választások Csádban vasárnap. A voksoláson a több mint 20 éve puccsal hatalomra került elnök pártja az igazi esélyes.</p>

A világ egyik legszegényebb országának nevezett Csád 4,8 millió szavazópolgára járulhat az urnák elé vasárnap. Idriss Deby Itno elnök Haza Megmentése Mozgalom (MPS) elnevezésű pártjának kihívója egy megosztott, több mint száz apró pártból álló ellenzék lesz. Deby elnök az elsők között adta le voksát a fővárosban. Az államfő felszólította honfitársait, hogy "minden csádi, férfi és nő, minél nagyobb számban vegyen részt a választáson. Deby, aki 1990-ben puccsal került hatalomra kijelentette: reméli, hogy országa erősebb lesz a választások által.

A voksolásnak mindenhol reggel hat órakor kellett volna elkezdődnie, de egyes beszámolók szerint több helyen később indult a választás. Szaleh Kedzabo, az ellenzéki pártokat tömörítő szervezet helyettes főtitkára szerint volt, ahol egy órás volt a csúszás, az AFP szerint pedig N Dzsamena egyik kerületében még két és fél órával később sem nyitottak ki a szavazókörök.

A puccsok és polgárháború sújtotta országban a legutóbbi olyan választásokat, amelyen ellenzéki pártok is indultak, az MPS nyerte meg a szavazatok háromnegyedének megszerzésével, de az eredményt az ellenzéki pártok és a civil szervezetek is vitatták.

- Független Hírügynökség-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!